CONSUM
Empreses 27/01/2013

El racó del consumidor

Josep Maria Galí
2 min
El racó del consumidor

Matèria

Sempre m'ha cridat l'atenció observar com els pagesos emmagatzemen peces de ferro o qualsevol altre material en desús. Ho guarden tot: el clau d'una fusta per cremar, una cadena de serra mecànica que ja no es pot esmolar, una moto vella espatllada (la típica Derbi 50)... Donen valor a la matèria, especialment als metalls, i rarament els menystenen o llencen a les escombraries. Creuen que algun dia els poden fer servir o donar-los un segon ús en el moment menys pensat i de la manera menys previsible. Els pagesos són els veritables inventors de la filosofia de producte del bressol al bressol .

Bressols

Es deuen preguntar quina relació hi ha entre els bressols i els productes de consum, més enllà de comprar-ne un quan tenim un fill. Del bressol al bressol és una traducció literal de from cradle to cradle , que ens comunica una filosofia de desenvolupament de productes que té com a principi el respecte escrupolós per la matèria. Es considera que la matèria que forma el producte ha d'estar tractada de tal manera que sigui fàcil i barat fer-ne un segon ús, no només del producte sinó també de tots els materials que el formen. Aquesta estratègia de disseny i fabricació de productes es resumeix en les 4R , quatre erres, una més que el famós vi 3R Roqueta dels anys 70...

4R

Les 4R corresponen a reciclatge, reparació, refabricació i reutilització. És un procés de creació de productes que es basa en un model circular, i no lineal, el que sempre tenim al cap: des de l'extracció de matèries primeres fins a la venda i ús del producte, que sol acabar en una deixalleria. Si pensem que el producte ha d'estar concebut de manera que els seus materials es puguin reutilitzar, aconseguirem que siguin diferents i que potser no acabin a la deixalleria. Són les 4R de la sostenibilitat. Igual que els pagesos.

Josep Maria Galí és professor d'ESADE i consultor.

stats