29/04/2012

Per què no fem el tancament de caixes

2 min

Cada dia creixen els rumors sobre la possibilitat que la Generalitat faci un tancament de caixes, és a dir, que deixi de pagar els impostos a l'Estat, tant per garantir la seva pròpia viabilitat financera com per protestar pel maltractament rebut per part del govern espanyol. Això del maltractament no és una percepció. Que aixequi la mà qui entengui que la comunitat més rica d'Espanya arribi al final de cada mes amb la caixa forta plena de teranyines mentre que altres comunitats autònomes augmenten els seus pressupostos i la construcció de l'AVE a Galícia segueix avançant.

El problema que té la Generalitat per fer el tancament de caixes és que ara mateix depèn de l'Estat de manera absoluta perquè cada cop li queden menys maneres de finançar-se. A la Generalitat no hi ha pràcticament ningú que li deixi diners: ni els bancs ni els inversors estrangers. Això ha obligat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, a encomanar-se als inversors catalans i mantenir l'aposta (estrenada pel tripartit) pels bons patriòtics . Però després de quatre emissions (l'última, clausurada aquesta setmana), els compradors ja no adquireixen els bons de la Generalitat amb el mateix entusiasme. Per tant, com es finançarà el Govern quan aquesta via s'esgoti? Mas-Colell creu que la solució són els hispabons .

Els hispabons serien un deute emès pel Regne d'Espanya (malgrat les dificultats, l'Estat encara aconsegueix que els inversors de Londres i Nova York li prestin diners) i que es destinaria a finançar les comunitats. El govern espanyol sempre s'ha negat a emetre hispabons , però el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va dir fa poc que aquest estiu podrien ser una realitat. Si això es compleix, la Generalitat serà (encara més) dependent de l'Estat per sobreviure financerament. Conclusió: en aquest context, ¿s'atreviran Artur Mas i Andreu Mas-Colell a promoure el tancament de caixes que, sens dubte, el cos els demana? Ho dubto molt.

Àlex Font Manté és coordinador de l'Emprenem

stats