Empreses 21/02/2016

Belén Garnica:“El robot serà una eina de productivitat per al treballador, igual que l’ordinador”

Cofundadora de Sadako Technologies, empresa de robòtica

-paula Solanas
2 min
Belén Garnica:“El robot serà una eina de productivitat per al treballador, igual que l’ordinador”

Has decidit emprendre amb el teu germà bessó Eugenio. Com va això de barrejar els negocis amb la família? Em sento còmoda amb el concepte de start-up familiar, encara que òbviament hi ha moments per a tot. Hem tingut camins professionals diferents, però ens hem tornat a reunir amb Sadako Technologies. Abans d’engegar-ho jo em dedicava a l’assessorament financer d’emprenedors i coneixia força aquest món. Quan l’Eugenio em va proposar el projecte vaig veure que era una oportunitat per ajudar-lo. En un primer moment la nostra idea era desenvolupar un sistema de reconeixement visual de radiació nuclear, però ens vam adonar que no podíem arribar al mercat.

El vostre primer producte és en Wall-B, un robot d’intel·ligència artificial que pot reconèixer i separar residus. Després de fixar-nos en diversos sectors, i una mica per casualitat, vam anar a parar als residus. Tot i que part dels que generem es recuperen, encara n’hi ha que es perden i s’acaben incinerant o portant als abocadors. Això passa perquè amb la tecnologia actual reciclar volums més grans té un cost massa elevat perquè resulti rendible. La majoria de plantes detecten les ampolles o llaunes a través d’infrarojos, un sistema que funciona bé a gran escala però és molt car. Això deixa un forat al mercat, que és el que volem ocupar. Per ara el Wall-B pot reconèixer ampolles transparents, però estem en desenvolupament constant perquè cada vegada siguin més residus. Tenim dos contractes d’explotació compartida amb plantes de reciclatge a Mataró i Barcelona i en volem posar en marxa dos més durant el 2016.

Vosaltres parleu de l’economia circularDes dels inicis de la industrialització l’economia ha sigut molt lineal: producció, consum i rebuig. Cal convertir aquest sistema unidireccional en un en què el residu pugui tornar al cicle productiu després del consum. Això té un potencial enorme i fa que es pugui treure molt més suc a qualsevol producte, perquè els recursos circulen.

Heu guanyat el premi a la millor start-up. El que agrada de la nostra empresa és que no som un fabricant de robots sinó que els donem una aplicació nova. A més, la tecnologia pot tenir molt recorregut més enllà dels residus. Per exemple, en els controls de qualitat de qualsevol empresa. Estem a punt de tancar una nova tanda de finançament de 350.000 euros, en què segurament entrarà un fons de capital risc dels Estats Units. Aquesta empenta ens permetrà tirar endavant la fase de comercialització i encarar l’expansió internacional. Encara no hem començat a facturar però preveiem tancar el 2016 amb uns 130.000 euros.

Com s’han d’adaptar els robots al nostre cicle productiu? En general s’haurà de fer un encaix, ja que els robots faran cada cop més tasques, entre les quals n’hi ha moltes que avui dia fan les persones. En el cas del Wall-B, això no és necessàriament dolent, perquè es tracta d’una feina molt dura. Com diuen els americans, respon a les tres D ( dirty, dull and dangerous ); és a dir, tasques brutes, avorrides i perilloses. Volem pensar que el robot serà una eina de productivitat per al treballador, de la mateixa manera que ara ho són l’ordinador o el telèfon mòbil.

stats