DES D'ÀSIA
Empreses 25/11/2012

La pujada de l'IVA també provoca un terratrèmol polític al Japó

Jaume Giné Daví
2 min
La pujada de l'IVA també provoca
 Un terratrèmol polític al Japó

El primer ministre japonès, Yoshihiko Noda, ha dissolt la Dieta -o cambra baixa- i ha convocat eleccions anticipades per al 16 de desembre. El Japó ha tingut sis primers ministres en sis anys. El Partit Democràtic, que va arribar al poder l'agost del 2009, ha fracassat rotundament. No ha sabut corregir un model econòmic viciat per un entramat d'interessos entre buròcrates, dinasties polítiques i grans lobis econòmico-empresarials.

Noda ha avançat les eleccions a canvi d'aconseguir els suports parlamentaris precisos per aprovar una reforma fiscal que apujarà l'IVA des del 5% fins a arribar al 10% l'octubre del 2015. Un IVA ridícul per als europeus, que suportem unes elevades càrregues fiscals. Els japonesos, com els nord-americans, es resisteixen a pagar impostos. Però això ja no serà possible.

El Japó arrossega un deute que dobla la mitjana dels països de l'OCDE. Els plans d'estímul econòmics aplicats durant les darreres dues dècades perdudes van incrementar sense fre el deute públic: 68% l'any 1990, 142% l'any 2000 i 220% l'any 2010. El desequilibri de les finances públiques és estructural. Podria arribar fins al 250%. Encara que, a diferència dels EUA i la UE, el Japó no depèn de l'exterior per finançar-se. El 93% del deute del país està en mans dels mateixos japonesos.

Noda havia de reduir el dèficit i, alhora, finançar la reconstrucció dels danys del tsunami del 2011 i els costos de la seguretat social d'un país cada cop més envellit. Tot un dilema. La sortida: una reforma fiscal gradual però irreversible.

Fukushima va impactar greument en l'economia i a això s'hi va sumar la crisi de la demanda occidental, sobretot de la UE. I la crisi política amb la Xina també afecta el sector exterior. L'any 2012, el PIB podria créixer només un 1,5%.

El Japó continua sent la tercera economia mundial i té les segones reserves de divises més grans. Però li cal un clar lideratge polític per repensar, revitalitzar i rejovenir el país. El Partit Liberal Demòcrata, que va governar gairebé sense interrupció del 1955 al 2009, podria tornar al poder. Però cal posar en dubte que afronti els grans reptes col·lectius del país.

Jaume Giné Daví és professor d'ESADE, expert en Àsia i autor del llibre 'Ásia marca el rumbo'.

stats