11/11/2012

Un projecte de pesca sostenible al Mediterrani

2 min
Un projecte de pesca sostenible al Mediterrani

La pesca forma part del patrimoni cultural i econòmic del Mediterrani. Tot i així, avui en dia un 90% dels seus estocs pesquers estan sobreexplotats "i la situació no millorarà si no hi ha un canvi de paradigma en la gestió dels seus recursos, que impliqui tots els col·lectius interessats", alerta Sergi Tudela, responsable del programa de pesqueries del Mediterrani de la ONG ecologista WWF.

Tudela ha estat un dels principals impulsors de la implementació d'un programa de pesca sostenible pioner al Mediterrani, basat en la cogestió. Es tracta de la creació d'un comitè de cogestió per regular la pesca de l'anguila de sorra, o sonso, un peix allargat i petit, abundant a tot el Mediterrani. Molts pescadors catalans exporten sonso a les províncies del sud de la Península, com Andalusia, on es consumeix fregit.

El comitè, que ja està en funcionament, està format per representants dels "quatre pilars del sector", segons Tudela : l'administració (Generalitat, govern espanyol i Unió Europea), els pescadors, la comunitat científica i les ONG ecologistes.

"Fins ara, l'administració era l'única que gestionava els recursos pesquers. Això no és sostenible, perquè al cap i a la fi és el nostre salari el que depèn d'aquests recursos", observa Mauricio Pulido, pescador de sonso del port d'Arenys de Mar i membre del nou comitè de cogestió.

Actualment a Catalunya hi ha 25 barques autoritzades per a la pesca del sonso, tot i que només la meitat poden sortir al mar. El sector està pendent que finalitzi el període de recerca científica obert per la UE per estudiar els nivells d'estoc d'aquesta espècie al Mediterrani i dictaminar noves regulacions mediambientals.

"La participació dels pescadors i la responsabilitat compartida són claus per a la preservació de l'ecosistema mediterrani", diu Tudela. El nou comitè de cogestió tindrà capacitat per aplicar sancions, dirigir els àmbits de recerca científica i dictaminar el nombre de vaixells autoritzats per a la pesca del sonso.

"Esperem convertir-nos en un model de referència per a altres pesqueries", diu Pulido, que confia que el projecte ajudarà el sector a afrontar la crisi. La iniciativa neix en un moment en què les confraries s'han vist perjudicades per l'auge del preu del carburant i l'augment de les restriccions pesqueres per part de la UE.

L'any 2011 les captures totals de peix a les llotges catalanes van augmentar un 9% respecte a l'any anterior, cosa que va significar una recaptació econòmica de 119 milions d'euros, però el preu mitjà a les subhastes es va mantenir.

stats