16/09/2012

El projecte emprenedor més ambiciós

2 min

Quan un emprenedor vol muntar una empresa el primer que fa és un pla de negoci, un document en què escriu la previsió d'ingressos, despeses, equip necessari, etcètera, i que avalua la viabilitat del projecte. Si Catalunya algun dia vol ser independent ja pot començar a fer el seu propi pla de negoci, perquè l'escissió amb Espanya seria un projecte emprenedor colossal i si una cosa no es pot fer és el ridícul.

Em sembla que l'únic lloc en què s'ha pogut veure un primer esbós del pla de negoci de Catalunya ha estat, modestament, als quatre suplements especials que l'ARA va publicar entre el 9 i el 12 de setembre. S'hi parlava de tot: des del deute i les pensions fins a si caldria ingressar a l'OTAN. Es poden repescar a l'Ara.cat.

Però és evident que aquesta guia no és suficient. Si realment hem d'anar per aquest camí algú ha de començar a escriure el nostre veritable pla de negoci. I, sisplau, no cal que s'hi pregunti què passaria amb Leo Messi (una de les coses més ocurrents que s'han sentit aquests dies és que el crac deixarà el Barça en cas d'escissió).

Sincerament, és difícil imaginar que de sobte ens convertim en l'Holanda del Sud o en el Massachusetts d'Europa. La crisi és llarga i ho seguirà sent, i el gran nombre d'aturats amb poca formació seguirà aquí. I la corrupció també. Qui digui que no hi ha solucions màgiques té raó, tot i que evidentment tindrem més diners. Però la gran virtut de la independència serà que aniquilarà definitivament el victimisme i que serem responsables del que ens passi. Tindrem les mans lliures, però estarem sols davant d'Europa i del món. Ja no podrem dir que Madrid no paga el que deu, que la culpa és de la xarxa centralitzada d'Aena o de la falta d'inversions en carreteres (raons totes certes). La independència significaria fer-nos grans d'una vegada i agafar les regnes per muntar la nostra pròpia empresa en el projecte emprenedor més ambiciós que haurem iniciat mai.

Àlex Font Manté és el coordinador de l'Emprenem

stats