ECOLOGIA
Empreses 25/10/2015

La primera sabata biodegradable és valenciana

L’emprenedor Ernesto Segarra dissenya les Snipe 100%, unes sabates que es descomponen en només cinc mesos i criden l’atenció a Alemanya

Marc Amat
2 min
La primera sabata biodegradable del món és valenciana

BarcelonaEn les últimes dècades la producció mundial de calçat no ha parat d’enfilar-se. Segons les dades que publica anualment World Footwear, durant l’any passat es van fabricar al món ni més ni menys que 48.600 milions de sabates, un 8% més que l’any 2013. Una producció enorme que, com acostuma a passar amb la gran majoria de productes, acaba als abocadors o a les incineradores. “I si ho poguéssim evitar?”

Aquest és el repte que va il·lusionar l’empresari i emprenedor valencià Ernesto Segarra. Després d’anys de recerca i proves al laboratori, va aconseguir dissenyar la solució: les Snipe 100%, les primeres sabates biodegradables del món. Quan s’han fet malbé es poden trossejar, posar dins d’un compostador domèstic -un aparell molt comú als països del centre d’Europa, però encara poc present a les llars espanyoles- i, al cap de 5 mesos, les sabates s’han convertit en compostatge que es pot escampar al jardí com a fertilitzant orgànic, un producte clau en l’agricultura ecològica. Per a Segarra, el concepte és senzill: “Tornar a la terra allò que un dia en va sortir”.

“Sempre m’ha atret la natura”, confessa el creador de les Snipe 100%. Als anys 70, quan es van començar a posar en relleu els problemes dels límits de creixement amb l’Informe Meadows, Segarra es va abocar a estudiar-ho de ple i, unint la passió per la natura a la llarga tradició espardenyera de la família -el seu besavi va fundar una de les empreses de calçat més importants d’Espanya-, no va dubtar a llançar-se a innovar en aquest sector.

I ho va aconseguir. L’any 1991 Segarra ja va desenvolupar i comercialitzar les Snipe Nature, unes sabates fabricades totalment amb materials orgànics i sense cap substància que pogués perjudicar el medi ambient. “L’objectiu era que fossin biodegradables, però aleshores la tecnologia encara no ho permetia”, lamenta Segarra. Tot i així, aquest primer intent ja va rebre diversos premis i una gran acollida, per exemple, al mercat alemany.

Aquestes bones sensacions van animar l’emprenedor a recuperar el projecte l’any 2008 per -aquest cop sí- aconseguir crear la primera sabata de pell compostable del món. Amb l’ajuda de diversos experts i les proves realitzades a la planta de compostatge de Jorba (Anoia), les Snipe 100% van arribar als mercats espanyols, tot i que amb poca demanda “per l’elevat preu de venda”, reconeix Segarra. De fet, la multinacional alemanya de calçat i roba esportiva Puma ja va haver de tirar enrere la seva aposta de roba biodegradable per “baixa demanda”.

Tot i així, la imatge ecològica de les Snipe 100% va ser clau perquè la companyia alemanya de calçat Gabor es fixés en el producte i acordés amb Segarra comercialitzar-lo arreu del món.

Tot i la crisi d’implantació del model a Espanya, Ernesto Segarra es mostra “il·lusionat”.

stats