Empreses 16/03/2014

Óscar Leiva: El 17% de l’energia dependrà dels residus orgànics el 2020”

i
Toni Garganté
3 min

Ebioss Energy és un conglomerat d’empreses que dissenya, construeix i desenvolupa plantes termoelèctriques basades en la gasificació de residus. L’advocat Óscar Leiva presideix el grup, que manté la seu a Bulgària. La filial d’enginyeria està radicada a Barcelona i cotitza al mercat alternatiu borsari (MAB) espanyol. És una de les empreses que ha registrat una revalorització més elevada des del juliol del 2013, quan va encetar la seva aventura als mercats. L’entrada a la borsa ha anat prou bé, fins al punt que aquesta mateixa setmana Ebioss s’ha incorporat al mercat obert, i ha sobrepassat la capitalització dels 100 milions d’euros.

L’energia és un mercat força mogut?

Especialment a Europa. La tecnologia s’ha basat fins fa poc en la construcció de grans plantes de producció, de l’energia que sigui. Però, en l’horitzó del 2030, s’haurà de canviar segurament el 85% de la capacitat instal·lada. I tot això sense comptar amb el sistema de gas d’esquist (shale gas, en anglès).

Què aporta Ebioss en tot aquest garbuix?

Ens hem especialitzat en la concepció de plantes mitjanes de gas sintètic, molt més adaptades a les necessitats actuals. La gasificació s’ha convertit en la veritable alternativa a la dependència dels combustibles fòssils com el gas i el petroli. Nosaltres hem aconseguit transformar residus biològics o urbans en un gas sintètic ( syngas ), que serveix per produir calor o electricitat.

¿Aquest sistema és més ecològic?

La gasificació de residus orgànics és molt més eficient i emet molt menys CO. Per això, el potencial de creixement suposa una demanda potencial de 36.000 milions d’euros. Segons les estimacions actuals, el 17% del total de l’energia mundial procedirà de residus orgànics el 2020, fet que suposa el doble que totes les energies renovables. Estem parlant d’aquestes expectatives de negoci en només set anys. De fet, tenim com a clients els principals grups i multinacionals d’energia, com Repsol, Endesa, Técnicas Reunidas i Gas Natural, i proveïdors com Siemens i General Electric.

La valorització dels residus...

Les ciutats intel·ligents (smart cities ) podran generar la seva pròpia energia, amb tendència a l’autosuficiència. Els residus deixen de considerar-se com un cost.

¿On són aquestes oportunitats?

Als països de l’Europa de l’Est hi ha molt camp per córrer. Són mercats molt desconeguts i encara per conquerir. Jo visc a Bulgària, per seguir els projectes dia a dia. Ens interessa controlar els costos, i ho hem aconseguit verticalitzant els processos de producció.

Quin ha estat el resultat d’aquesta reducció de la despesa?

Doncs hem arribat a un estalvi del 25%, tant pel que fa a la despesa laboral com en equips industrials. Bulgària és el mercat més barat d’Europa, on les plantes estan molt obsoletes, tenint en compte que moltes van ser concebudes per funcionar amb carbó. Però la nostra tecnologia també permet descompondre el carbó i convertir-lo en gas. Així, Ebioss i Metalik, un grup europeu ubicat a la zona dels Balcans, hem creat Energotec ECO per fabricar equips de gasificació a nivell mundial, i compta amb una fàbrica de 30.000 metres quadrats a la localitat búlgara de Stara Zagora.

¿I tots aquests plans de creixement es poden finançar des del MAB?

Ens permet fer més coses en menys temps. Volem fer un salt molt important en dos anys. El 2015 volem arribar als 40 milions de facturació, amb un ebitda (beneficis abans d’impostos, interessos i amortitzacions) de fins a 10 milions. Estem molt contents de la nostra aventura al MAB. Ja hem protagonitzat dues ampliacions de capital.

¿Només la que es va fer per sortir a la borsa va permetre captar nou milions?

Efectivament. Havíem marcat una operació de 3,2 milions i al final vam superar els nou milions en només 12 dies.

stats