DES D'ÀSIA
Empreses 09/09/2012

Es reforça l'eix econòmic Berlín-Pequín

Jaume Giné Daví
2 min

El panorama econòmic mundial continua ombrívol. A la UE l'activitat industrial es contrau. Un terç dels 17 països de la zona euro ja estan en recessió. El virus europeu està contagiant altres economies. El pateixen els EUA. El Japó, Corea del Sud i Taiwan veuen disminuir les seves exportacions. I la producció manufacturera de la Xina es ressent de la baixada de la demanda dels EUA i de la UE. A més, la desacceleració mundial i la xinesa, concretament, provoquen un descens dels preus de les matèries primeres, que frenen el creixement dels països emergents exportadors de recursos naturals a l'Amèrica Llatina i l'Àfrica.

Alemanya afronta la crisi amb decisió per la seva vitalitat exportadora. Les seves exportacions es van frenar a la zona euro, però van créixer globalment un 11,1% el darrer any impulsant les vendes fora de la UE. Van créixer un 19,9% al Japó, un 18,6% als EUA i un 14,8% a Rússia. La debilitat de l'euro n'afavoreix el dinamisme exportador.

La gran aposta alemanya és la Xina. Angela Merkel va fer la segona visita de negocis a Pequín en només sis mesos. Hi va aterrar el 30 d'agost acompanyada de set ministres i una potent delegació de grans empreses. Es va reunir amb el president Hu Jintao i el primer ministre Wen Jiabao. Merkel va demanar una altra vegada a la Xina que compri més deute de la zona euro. Pequín va reiterar la seva disponibilitat a fer-ho, però no va concretar ni quan ni quant. Els xinesos prefereixen invertir en actius empresarials europeus. I per això troben en Alemanya un gran soci estratègic. A canvi, les empreses alemanyes es posicionen, no sense dificultats, en el vast, complex i cada vegada més protegit mercat xinès.

Alemanya continua exportant més a la resta de la UE i als EUA però a l'Àsia-Pacífic i a la Xina, concretament, hi ha els mercats amb més potencial de creixement. En el període 2005-2011, les exportacions alemanyes a la Xina van pujar un 206%, davant del 24% amb la resta de la UE i un escàs 6,3% amb els EUA. Dos dies després, Merkel va tornar a Berlín amb 18 acords comercials signats, inclòs un contracte per vendre 50 avions Airbus A320. Mentre la UE continua sumida en crisi, Alemanya reforça els nexes amb la Xina.

Jaume Giné Daví és professor d'Esade i expert en Àsia

stats