DES D'ÀSIA
Empreses 23/12/2012

La por a una guerra freda comercial

La campanya antijaponesa a la Xina ha perjudicat les vendes d'Honda, Toyota i Nissan

Jaume Giné Daví
2 min
La por a una guerra  Freda comercial

La victòria rotunda del conservador Partit Liberal Demòcrata (PLD) a les últimes eleccions legislatives japoneses anuncia una etapa complexa en les relacions polítiques entre el Japó i la Xina, que afectarà el comerç exterior i les inversions entre els dos països. L'actitud prepotent xinesa en les seves disputes territorials i marítimes al mar de la Xina oriental i meridional, ric en recursos energètics, ha suscitat una reacció nacionalista en els seus veïns que alimentarà un rearmament militar a tota la regió.

El Japó, igual que els Estats Units, va apostar perquè la Xina entrés a l'OMC l'any 2001. I es va beneficiar de la irrupció econòmica xinesa. Però, onze anys més tard, la cinquena generació de dirigents xinesos ja no dissimula les seves pretensions hegemòniques a l'Àsia del sud i oriental.

La crisi diplomàtica entre la Xina i el Japó dóna fragilitat a l'economia japonesa. Totes dues economies són interdependents. La Xina és el gran soci comercial del Japó des del 2009. Però, en els últims mesos, Tòquio ha denunciat les pressions xineses sobre la indústria de l'automòbil japonesa, després que el govern nipó nacionalitzés les disputades illes Senkaku/Diaoyu. La Xina és el primer mercat mundial per a les marques japoneses. La campanya antijaponesa a la Xina ha provocat una caiguda brutal de vendes a Honda, Toyota i Nissan, cosa que ha afavorit la sud-coreana Hyundai i l'alemanya BMW. També han entrat en números vermells els gegants electrònics Panasonic, Sharp i Sony. D'altra banda, s'ha frenat el turisme xinès cap a l'arxipèlag. Males notícies per a un país envellit, amb una economia en recessió que encara no ha superat els efectes devastadors del terratrèmol-tsunami de Fukushima. Si les relacions amb la Xina no es normalitzen, el Japó haurà de reorientar el seu sector exterior, obrint l'economia mitjançant acords comercials amb altres països d'Àsia-Pacífic, els Estats Units i la Unió Europea, amb qui aviat començarà les negociacions per tancar un possible acord de lliure comerç.

El professor Jaume Giné i Daví és professor d'Esade i expert en Àsia.

stats