Empreses 09/02/2014

Una plataforma per facilitar la contractació d'autònoms

i
Andrea Rodés
3 min
Una plataforma per  Facilitar la contractació  
 D'autònoms

Francesc Font i Rodrigo Villatoro es van conèixer fa un parell d'anys en un programa de formació a l'escola de negocis Esade. Tots dos tenien una carrera professional al darrere: Font havia muntat un negoci de comunicació digital i Villatoro, després de treballar cinc anys per a Procter&Gamble a la seva Guatemala natal i passar una llarga temporada a la Xina fent temes d' e-commerce, va decidir mudar-se a Barcelona per fer-se un lloc en el món digital i de les TIC. I va ser llavors que es va adonar d'una cosa: que les empreses espanyoles del sector tecnològic tenien moltes dificultats per trobar perfils qualificats, com enginyers informàtics i programadors, mentre que a l'Amèrica Llatina hi havia una abundància de professionals que podien satisfer la seva demanda, i a preus més competitius. Així que, juntament amb Font, van decidir dissenyar una eina que facilités la contractació de freelance i professionals autònoms que poguessin treballar des de casa o des de qualsevol ordinador.

El resultat és Nubelo, la primera plataforma per facilitar la contractació de teletreball en el mercat hispà. En funcionament des del març del 2012, Nubelo compta avui amb prop de 90.000 usuaris (treballadors autònoms) i 15.000 empreses registrats, principalment del sector informàtic i del màrqueting online. "El 60% de les empreses són espanyoles, però la tendència és que en el futur només un 35% ho siguin", explica Villatoro. En l'últim any, Nubelo ha obert oficines a Xile, Mèxic, Colòmbia, el Perú i l'Argentina, i ben aviat operarà al Brasil, on acaben d'absorbir una plataforma que oferia serveis similars. En total, hi treballen una vintena de persones, entre les oficines a l'Amèrica Llatina i la seu de Barcelona, ubicada a la incubadora de start-ups Barcelona Activa.

Dipòsits de garantia

"Tenir presència física a l'Amèrica Llatina és important per adaptar-nos a les diferències de mercat i els diversos sistemes de pagament", comenta Font.

Nubelo cobra una comissió del 8% per cada contracte tancat a la seva plataforma. Perquè l'usuari tingui la confiança que cobrarà per la feina feta, Nubelo obliga l'empresa contractant a fer un dipòsit pel valor de la remuneració, i el sistema liberalitza el pagament quan es confirma que el projecte ha estat finalitzat satisfactòriament.

"Sabíem que aquest tipus de plataformes estava tenint molt d'èxit als EUA, però encara no n'hi havia cap al mercat hispanoparlant", explica Villatoro. Dos referents a l'hora de concebre Nubelo han estat les plataformes oDesk i Elance, líders en contractació de teletreball a través d'internet als Estats Units.

Perfils i valoracions

"La nostra web permet que l'usuari i l'empresa es facin valoracions mútues. Això crea un històric de perfils professionals que ens dóna avantatge respecte a possibles competidors", afegeix Villatoro. A més, els professionals poden completar el seu perfil amb un enllaç a la seva pàgina de LinkedIn o de Behance, una xarxa social de referència en el sector creatiu, en cas de tractar-se de dissenyadors. No obstant, Villatoro reconeix que, per a l'autònom que no té gaire experiència professional, al principi "pot ser una mica frustrant" fer-se valorar davant d'una empresa a l'hora d'aconseguir un projecte a Nubelo. Segons dades de la mateixa empresa, el 45% dels usuaris són programadors web, el 35% provenen del sector disseny i un 20% són redactors.

"Les diferències de salaris entre el que cobra un programador i un redactor o un dissenyador són força grans", alerta Font. El 2013 van facturar un milió d'euros i el 2014 esperen arribar als 6 milions d'euros. "La clau és la fidelitat: el 70% dels usuaris repeteixen", afegeix Font. Actualment Nubelo compta amb un capital de vora 1,7 milions d'euros, després de la inversió inicial dels socis i les tres rondes d'ampliació de capital posteriors.

stats