03/10/2016

Assajant la ciberguerra mundial

2 min

La setmana passada la web sobre seguretat informàtica del periodista Brian Krebs va ser víctima d’un dels ciberatacs més intensos que s’han registrat fins ara a la xarxa, que pretenia deixar-la fora de servei saturant-la amb 620 gigabytes de dades per segon. Tot indica que es tracta d’una venjança després que Krebs posés al descobert l’activitat de vDOS, un servei que es promociona com a eina perquè les empreses posin a prova les seves pròpies barreres contra atacs d’aquesta mena, però que, segons sospites de l’FBI, també comercialitza operacions il·legals de ciberatacs.

La pàgina va continuar funcionant gràcies a les mesures que va prendre el proveïdor d’allotjament Akamai, però aquesta empresa ha comunicat a Krebs que no pot continuar assumint gratuïtament la seva protecció sense perjudicar el servei que presta als clients de pagament. A partir d’ara Krebs on Security residirà als servidors de Project Shield, un servei que Google ofereix a alguns periodistes i ONGs.

Incidents com aquest ja són el pa de cada dia. Segons José Manuel Petisco, director general de Cisco a Espanya, la ciberseguretat legal representa un volum de negoci mundial de 100.000 milions de dòlars anuals, però les activitats il·legals mouen 450.000 milions, 4,5 vegades més. El registrador de dominis d’internet Verisign assegura que durant el trimestre passat els ciberatacs de xarxa van ser més freqüents, persistents i complexos, i l’especialista Bruce Schneier ho interpreta com que alguns governs -referint-se, sense citar-los, a Rússia i la Xina- estan provant la resistència de les infraestructures TIC d’empreses i organismes occidentals per saber fins on poden aguantar. El pitjor de tot és que els ciberdelinqüents tindran cada vegada a l’abast més dispositius desprotegits per fer-los servir en els seus atacs: aquest estiu algú va segrestar 25.000 càmeres de videovigilància. Resoldre la inseguretat de la internet de les coses és urgent.

stats