Els deutes del sector privat a Espanya

L’altre dia ja vaig parlar sobre el deute total dels països i quin paper hi jugava el sector públic en cada cas. Hi havia casos on el sector públic havia estat irresponsable (Grècia o Itàlia), però en altres el problema era de sector privat (Espanya o Portugal). I dins del sector privat, concretament de les famílies i en major mesura de les empreses no financeres. Allí s’hi mostrava que les empreses no financeres acumulaven un deute del 134% del PIB espanyol, o el que és el mateix si parlem en números absoluts: 1.476.546 milions d’euros.

Ara bé, allò realment sorprenent no és la quantitat (que sí, és estratosfèrica) si no qui és el propietari d’aquest deute:

Dels 1.476.546 milions d’euros que deuen les empreses no financeres, el 43% pertany a les 29 empreses més grans d’Espanya (excloent bancs). És a dir, només les 29 empreses de l’IBEX 35 que no són bancs acumulen 638.869 milions d’euros de deute o, el que és el mateix, un 58% del PIB espanyol.

L’escàndol ja va aparèixer al New York Times la setmana passada, que es feia ressò dels deutes de grans empreses com la del Grupo ACS (l’empresa de Florentino Pérez). Ara, també hem vist com Standard & Poor’s qualifica el deute de Telefónica amb BBB (a dos passos del bo escombraria). La gran majoria d’aquestes grans empreses no estan endeutades d’aquesta forma perquè aprofitessin els temps de bonança per invertir en I+D+i o en millorar la seva productivitat. No. Estan així perquè es van dedicar a comprar grans quantitats de participacions d’altres empreses espanyoles i estrangeres (recordeu aquella època en que veiem OPAs a tort i a dret?) . Però això és un problema del que ja parlaré un altre dia: la financiarització de l’economia.

3 comentaris

 • Burak

  02/11/2012 5:53

  I wanted to ceatre you one little bit of note to finally say thanks again for the incredible pointers you have discussed here. It was so pretty generous of you to provide openly precisely what many people would have distributed for an e-book to make some bucks on their own, especially considering the fact that you might well have done it if you desired. These guidelines in addition acted as a easy way to comprehend someone else have a similar desire like my personal own to know the truth whole lot more on the subject of this issue. I am sure there are some more enjoyable situations up front for those who check out your blog post.

 • Romney

  25/05/2012 14:32

  A la foto de facebook sembles negre.

  • Carlos Carrasco

   25/05/2012 20:18

   Ja fa dies que vaig a la platja. Es nota, oi? Hehehehe

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús