Empreses 20/10/2013

El moment fantàstic d'Espanya

i
àlex Font Manté
2 min

Barcelona"No sé si m'estic passant, però és un moment fantàstic perquè a Espanya estan arribant diners de tot arreu". Potser sí que el senyor Emilio Botín es va passar una mica aquest dijous quan, en un moment d'eufòria, va lloar la situació de l'Estat. Però no va ser un exabrupte: fa mesos que el govern central i les grans empreses s'han embarcat en una croada: volen convèncer-nos que ja veiem la llum al final del túnel. El Consell Empresarial per a la Competitivitat, integrat per les principals corporacions espanyoles, fins i tot ha iniciat un road show per Espanya. Els grans líders empresarials aniran per tota la Península repetint el famós eslògan de Laporta: " Que no estamos tan mal! "

Vejam: Espanya té un 26% d'atur i la previsió de l'FMI és que segueixi gairebé igual, com a mínim, fins al 2018. Cinc anys amb el mateix atur no sembla un gran panorama. Per cert: entre el 2013 i el 2014, Espanya serà el 182è país en creixement econòmic dels 188 que analitza l'FMI.

Més dades: la prima de risc ha baixat, però es manté a un nivell objectivament elevat i, sigui com sigui, el deute ja fregarà el 100% l'any vinent. Posem-ho en context: ara com ara ja tenim el nivell de deute més alt dels últims cent anys. Es diu aviat. Tot i l'elevadíssim atur, l'Estat gasta més diners en els interessos del deute que en subsidis. I, mentrestant, cada cop hi ha més indicis que Espanya acabarà l'any amb un dèficit terriblement semblant al de fa un any.

En paral·lel, el crèdit -un àmbit que depèn directament de Botín- segueix per terra. Amb la crisi, els préstecs a les pimes han caigut un 66%, segons la consultora Bain. I per cert: la morositat de la banca va superar el 12% per primera vegada en els últims cinquanta anys. I això que, fa uns mesos, el banc dolent es va quedar una part important dels actius tòxics de la banca, cosa que va millorar la taxa de morositat.

Un moment fantàstic, sens dubte.

stats