'RETWEETS'
Empreses 10/06/2012

Ens cal un mòbil 'made in Facebook'?

Jordi Sabaté
2 min

Una de les notícies de la setmana passada va ser el rumor, insistent i avalat per diaris del prestigi del New York Times , que Facebook podria treure aviat un telèfon mòbil dissenyat per fer servir aquesta xarxa social. Les informacions es basen en la contractació que ha fet l'empresa de Mark Zuckerberg d'enginyers d'Apple, especialistes tant en maquinari com en programari, i tots ells antics membres dels equips que van pensar l'iPhone i l'iPad. També en el fet que Facebook no pot amagar la seva necessitat de ser al mòbil com alguna cosa més que una simple aplicació: li cal el màxim de protagonisme, ser el centre d'atenció de l'usuari, si vol sobreviure en aquest suport.

Ja vam parlar en una anterior columna de la importància que poden arribar a tenir les xarxes socials en el futur de les comunicacions mòbils, ja que la nostra llista de contactes és de fet una minixarxa social particular. Vam explicar la gran jugada estratègica de Movistar en comprar Tuenti i transformar-la en una operadora mòbil virtual per a joves. Així doncs, no hi ha cap dubte que Facebook es juga molt en el mòbil. Ens podem imaginar el que suposaria poder trucar des del telèfon a tots els nostres contactes a la xarxa a cost gairebé zero, almenys en temps de trucada. Facebook es convertiria així en l'operador mòbil virtual més gran del món i en l'amo absolut d'aquesta plataforma, de la mateixa manera que Microsoft ho va ser en l'era PC.

Ara bé, per aconseguir-ho ¿cal fabricar un nou mòbil que se sumi a la competència que ja hi ha en aquest sector? La guerra entre Samsung i Apple no afluixa, i la resta de contendents no són ben rebuts. Facebook tampoc no ho serà. ¿No seria més lògic posar els esforços en el desenvolupament d'un navegador basat en HTML5 per a mòbils veritablement eficient? És un camp on hi ha molt a fer, ple d'oportunitats i vital per a l'experiència d'usuari en aquest suport. Ara que té els diners, Facebook ha de mesurar bé els passos que fa.

Jordi Sabaté és analista tecnològic

stats