Empreses 07/04/2013

Una ministra polivalent i molt fidel a Rajoy

Vicenç Moliné
3 min
Una ministra polivalent i molt fidel a Rajoy

EL PERSONATGELa responsable de les infraestructures espanyoles és un dels membres del PP amb la màxima confiança de Rajoy. Ha ocupat alts càrrecs en cinc ministeris diferents

Després de guanyar les eleccions per majoria absoluta, la decisió de Rajoy de confiar la cartera de Foment a Ana Pastor va ser una gran sorpresa. Llicenciada en medicina per la Universitat de Salamanca, sonava com a ministra de Sanitat, un càrrec que ja va ocupar entre el 2002 i el 2004.

Tot i això, Pastor, que arrossega fama de bona gestora, es caracteritza per la capacitat d'adaptació. Nascuda a Zamora el 1957, es considera gallega d'adopció. Es va traslladar a Pontevedra poc després d'iniciar l'exercici de metge de família, la seva especialitat, malgrat que aviat va fer el salt a càrrecs de gestió i va començar un imparable ascens per l'administració sanitària.

Va complementar la seva formació -que presumeix de seguir ampliant sempre que pot- amb un MBA i diversos màsters de gestió i administració sanitària, fins a aconseguir un perfil de tecnòcrata. A l'ombra del PP gallec es va acostar al que seria el seu padrí polític, Mariano Rajoy, a qui assegura que considera "com un pare".

Impulsada pels grans barons gallecs del partit, Pastor va arribar a directora general de la Mutualitat General de Funcionaris Civils de l'Estat (Muface) l'any 1994 i, després de cinc anys en el càrrec, Rajoy la va convertir en subsecretària dels diversos ministeris que va dirigir en aquella època l'actual president del govern: Educació, Presidència i Interior. Només va abandonar el seu equip l'any 2002, quan va rebre la cartera de Sanitat.

Perfil moderat

Durant els dos governs socialistes de José Luis Rodríguez Zapatero, Pastor es va mantenir en l'àmbit polític com a secretària de participació del PP i, durant la segona legislatura, com a vicepresidenta del Congrés de Diputats, el càrrec des del qual va mantenir un perfil moderat, evitant pronunciar-se amb contundència contra lleis que van generar un gran rebuig entre les files populars.

Aquest caràcter poc propici al protagonisme i a les declaracions mediàtiques, juntament amb una capacitat de treball que Rajoy li valora, van fer que Pastor obtingués la cartera de Foment.

El seu mandat, però, no ha mantingut la sorpresa que va provocar el seu nomenament. Va heretar la cartera d'un altre gallec, el socialista José Blanco, i s'ha limitat a mantenir la direcció que fa temps va adoptar la política d'infraestructures espanyola. Poc després d'arribar al càrrec va assegurar que l'aposta pel tren d'alta velocitat és "irrenunciable" i, tot i les crítiques a les infraestructures sense usuaris planejades i iniciades durant els anys de bonança econòmica, va seguir concentrant les minvades inversions en línies de passatgers com la que ha d'unir Madrid i Galícia. Aquesta connexió té assignats 1.079 milions d'euros del pressupost d'enguany, més que el previst per a tot el corredor mediterrani. En una direcció similar, Pastor sempre ha insistit a donar importància al corredor ferroviari a través dels Pirineus aragonesos.

Crítiques a Catalunya

Aquesta política ha estat un obstacle per a les seves relacions amb Catalunya. Durant la inauguració de la connexió d'AVE entre Barcelona i Figueres va haver de sentir nombroses recriminacions, com els retards en l'execució d'aquella infraestructura o els que estan patint els accessos ferroviaris al port de Barcelona, una infraestructura clau per treure el màxim rendiment de l'ampliació del port i ajudar així les empreses exportadores.

Assegura que és una gran amant del mar, i acostuma a passar les vacances d'estiu a Sanxenxo, la mateixa localitat que va triar Rajoy per gaudir d'uns dies de vacances l'estiu passat. La passió pel mar també la comparteix amb el seu marit, el capità de la marina mercant José Benito Suárez, amb el qual no té fills i que l'any 2009 es va convertir en president de l'Autoritat Portuària de Marín, a Pontevedra.

stats