09/09/2012

Els matisos de la subvenció de mòbils

2 min

Les operadores espanyoles de telecomunicacions tenen un problema: els ingressos totals del sector estant baixant a un ritme del 4,6% cada any des del 2008. Segons el president de Vodafone, en tres anys s'ha perdut un valor de gairebé 3.700 milions d'euros. L'explosió d'internet al mòbil no compensa la caiguda dels minuts de veu, i el gran negoci dels SMS se'ls acaba per culpa de WhatsApp.

De fet s'ho han buscat: el percentatge de smartphones a l'Estat és dels més alts del món gràcies a les agressives polítiques de subvenció que han permès disposar d'aparells de gamma alta pagant poc o res. El 2011, les companyies van gastar en subvencions més del doble que en xarxa, un tema especialment preocupant ara que el govern ha avançat al 2014 la disponibilitat d'espectre per a la telefonia de quarta generació.

A primers d'any, Movistar i Vodafone es van proposar deixar de subvencionar telèfons per atreure clients de la competència. En canvi, Orange ha continuat fent-ho i ha estat l'única de les tres grans que ha guanyat clients. Aquesta setmana, a la trobada anual del sector a Santander, els responsables de les companyies han tornat a donar-hi voltes i s'han esforçat a aclarir, no sense dificultat, en quines condicions un consumidor pot aspirar a tenir el mòbil de franc.

També s'han manifestat inquiets pel duopoli iPhone/Android -a la pràctica, Apple/Samsung-, ostensiblement perquè els dóna menys marge de maniobra en la negociació amb els fabricants, i han expressat el desig que prosperin els sistemes de Microsoft i RIM. En segon pla hi ha l'èxit de Yoigo, que diu que ha venut la meitat dels Samsung Galaxy SIII del mercat al mes de juliol amb el sistema de venda a terminis.

Tot plegat indica que s'acaba l'era del telèfon de franc com a argument principal per triar companyia. Una pista: Luis Miguel Gilpérez, president de la filial espanyola de Telefónica, va reconèixer a Santander que s'estan pensant abandonar el SIMlock, el sistema que impedeix fer servir un terminal amb les targetes SIM d'altres operadores.

stats