ENERGIA
Empreses 22/05/2016

Una unió per imitar el model energètic del monestir de Montserrat

Comsa i Electra Caldense sumen esforços per estendre l’ús de la biomassa a llars i indústries catalanes

Xavier Grau
3 min
Una unió per imitar el model energètic del monestir  de Montserrat

El govern té entre els seus objectius energètics potenciar la biomassa. Aquesta energia renovable no l’han frenat ni la crisi ni la política energètica de l’executiu de Mariano Rajoy. De fet, segons l’Institut Català de l’Energia (Icaen), l’any 2014 l’ús de la biomassa com a font energètica va créixer a Catalunya un 35%. I l’objectiu és força ambiciós: el pla del Govern per potenciar aquesta font energètica preveu l’ús de 600.000 tones anuals d’aquest combustible enfront de les 240.000 tones anuals que s’utilitzen actualment. Assolir aquesta xifra comportaria també estlaviar-se l’emissió de 270.000 tones de CO 2 -tot i cremar, la biomassa no emet com els combustibles fòssils- i la creació d’uns 1.900 llocs de treball.

Seguint el camí d’aquesta política es va crear el clúster català de la biomassa, i dues empreses que formen part d’aquest grup han decidit unir les seves forces per potenciar un combustible de tota la vida, la massa forestal. Són Comsa, a través de la seva filial de renovables, i Electra Caldense, una de les distribuïdores elèctriques catalanes més antigues -és del 1917- i que serveix energia a tota Espanya. La col·laboració entre totes dues empreses vol tancar el cercle, des del subministrament del combustible fins a servir l’energia a les llars i les indústries. Comsa serà l’encarregada de l’aprovisionament de la biomassa forestal i la seva valorització energètica, mentre que Electra Caldense assumirà la producció i posterior venda de l’energia tèrmica. Comsa Renovables està especialitzada en la generació d’energia fotovoltaica, termoelèctrica, eòlica i amb biogàs i és líder en instal·lacions de biomassa i el principal operador de Catalunya, amb un volum de combustible de 80.000 tones anuals.

A més, les dues companyies desenvoluparan projectes claus en mà per als clients, que inclouran el disseny, construcció, posada en funcionament, operació i manteniment de noves instal·lacions de producció d’energia tèrmica.

El finançament de les instal·lacions també té el seu lloc en aquesta col·laboració. Així, es preveu que les companyies puguin actuar a través d’una empresa de serveis energètics (ESE). Aquest sistema és molt interessant per als clients, ja que l’ESE assumeix la inversió inicial de les instal·lacions, mentre que el pagament pels serveis que ofereix es fa en base als estalvis i eficiències obtingudes per part del client.

Aquest sistema ja s’ha utilitzat en altres instal·lacions de biomassa a Catalunya, per exemple al monestir de Montserrat l’any 2014. L’empresa Soler Serveis Energètics hi va instal·lar una caldera de 1.500 kilowatts de potència per alimentar d’aigua calenta i calor deu edificis del complex, entre ells l’abadia. La inversió, d’un milió d’euros, es calcula que es podrà recuperar en vuit anys, ja que el cost anual se situa en 125.000 euros enlloc dels 300.000 euros que es gastaven amb l’anterior caldera de propà. A més, és dóna sortida a l’excés de biomassa en les més de 8.000 hectàrees forestals de la muntanya i es redueixen les emissions de CO2 en 720 tones anuals.

N’hi ha altres exemples. Actualment a Catalunya hi ha instal·lades més de 1.800 calderes que treballen amb combustible forestal -sense comptar les d’ús particular i les llars de foc- per escalfar aigua i grans edificis o conjunts d’edificis. Al marge de l’exemple de Montserrat, hi ha altres casos reeixits, com el del municipi de Ribes de Freser, on una xarxa de calefacció i aigua calenta obtinguda amb biomassa subministra l’escola, la residència geriàtrica i altres edificis municipals. I el combustible s’extreu dels boscos, que són propietat de l’Ajuntament. Altres municipis catalans, gairebé trenta, tenen en estudi projectes similars. La majoria d’aquests municipis són a prop de grans masses forestals, molts d’ells als Pirineus.

stats