COTITZADES
Empreses 06/07/2014

¿Es poden guanyar diners fent caure el 60% del valor d’una empresa en dos dies?

El cas de Let’s Gowex deixa en evidència la debilitat de les cotitzades davant dels analistes de valors

Xavier Grau
3 min

DIUEN QUE HO VA FER BIN LADEN com a efecte col·lateral dels atemptats de l’11-S. Enfonsar la borsa perquè no només es pot guanyar quan puja, sinó que també es poden obtenir grans beneficis quan baixa. Això se sospita que ha pogut passar amb Let’s Gowex, una empresa que cotitza al mercat alternatiu borsari (MAB) espanyol. La companyia es dedica a gestionar tecnologies de wifi públic, per exemple a Manhattan i als autobusos públics de Madrid. El fundador i primer executiu, Jenaro García, té una bona relació amb l’alcaldessa de Madrid, Ana Botella, que visitava la seu de l’empresa el mateix dia que començava a desplomar-se la seva cotització.

Però quin va ser el detonant? Doncs un informe que va fer una misteriosa firma d’anàlisi dels Estats Units, Gotham City Research, que va passar un informe titulat Let’s Gowex, la Charada Pescanova. El que deia l’informe és que els comptes de Gowex no reflecteixen la realitat de la companyia, que el 90% d’ingressos no estan comprovats, i valorava l’acció en 0,0 euros. La conseqüència va ser ràpida. En dos dies el preu de l’acció va caure un 60%, fins que el MAB va suspendre la negociació del valor i va demanar a Gowex que aportés informació. El termini per fer-ho és fins a l’hora d’obertura del mercat demà. La companyia diu que ho farà. Al mateix temps, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) començava una investigació per saber qui és Gotham City Research. Ha demanat l’ajut dels supervisors dels mercats dels Estats Units (SEC) i del Regne Unit (FCA).

No sabem qui té raó; ho haurà d’esbrinar la investigació oberta. Però no és el primer cop de Gotham City fa informes així. I una dada important: aquesta casa d’anàlisi reconeix que té posicions curtes en accions, fins i tot en valors als quals sotmet al seu examen. La situació també demostra la vulnerabilitat del mercat. Una desconeguda casa d’anàlisi enfonsa totalment la cotització d’un valor, que cau un 60% en dos dies, fet que suposa perdre 868 milions de valor. Dimarts al matí valia 1.440 milions; quan es va suspendre la negociació, dijous, només 572 milions. La companyia cotitza al mercat secundari, el MAB, destinat a petites i mitjanes empreses, i on les exigències d’informació i transparència no són com als mercats de grans empreses, que estan supervisats per organismes com la CNMV.

De moment Let’s Gowex s’ha ratificat en els comptes que havia presentat de l’any 2013: 182 milions de facturació, 94 milions de recursos propis, gairebé 55 milions de caixa, 172 persones en plantilla i uns impostos pagats de 10,5 milions d’euros. Per parar el cop, divendres va anunciar que ha contractat PWC perquè faci una auditoria forense, amb la qual busquen possibles irregularitats. Amb això, Let’s Gowex espera treure’s de sobre tota sospita.

darrere de tot hi podria haver una aposta. Gotham City pot tenir raó, però també podria estar jugant amb posicions curtes per guanyar diners. Fer això està prohibit, i si fos així constituiria un delicte de manipulació dels mercats, que és el que està investigant la CNMV. Però com es guanyen diners fent caure un valor?

Expliquem-ho amb un exemple. Triem una companyia i en demanen accions en préstec a canvi d’una comissió. Posem que són 1.000 accions i que cotitzen a un euro. El termini és curt, però es recorre al mercat i es venen aquestes accions, que no són nostres. S’ha ingressat 1.000 euros. Aleshores es produeix la caiguda de la cotització. Posem que cauen un 50%. Les accions que valien 1.000 euros ara en valen 500. És el moment d’anar al mercat i comprar-les per aquest valor i tornar-les a qui ens les ha deixades. Tot i caure el valor en borsa, haurem guanyat 500 euros, menys la comissió pagada a qui ens ha prestat les accions. Els límits de la legalitat estan molt regulats. Un pot apostar a la baixa i jugar-s’hi els diners. Si la cotització baixa, en guanyarà, si puja, en perdrà. És el contrari al model tradicional d’inversió de comprar barat i vendre car. El problema arriba quan un té informació privilegiada i sap que un valor caurà i pren posicions curtes o quan provoca directament la caiguda de la cotització d’un valor en què té posicions curtes.

Tornant al començament, Ossama bin Laden sabia perfectament que l’endemà de l’11-S tots els valors de tots els mercats del món caurien. Era una conseqüència lògica dels terribles atemptats. Què millor que estar en posicions curtes per omplir-se les butxaques amb uns quants milions més.

stats