11/11/2012

Sap greu, però no tindrem una guerra mundial

2 min

Dilluns vaig poder anar a una inquietant conferència de Joseph Stiglitz, guanyador del Nobel l'any 2001 i un dels gurus més crítics amb les exagerades polítiques d'austeritat europees. Stiglitz creu que la crisi actual s'ha de comparar amb l'última d'una dimensió similar: la Gran Depressió dels Estats Units. Aquella crisi va començar el 1929, amb el famós crac borsari, l'equivalent del nostre cas Lehman Brothers. Segons Stiglitz, el famós New Deal del president Roosevelt no va ser útil per a l'economia: deu anys després, el 1939, els Estats Units seguien sense aixecar el cap i no hi havia expectatives de recuperació. I aquí és on arriba la part inquietant de la conferència: no va ser fins a la Segona Guerra Mundial que va començar la remuntada. La inversió en la indústria militar va ser un estímul keynesià massiu que va reactivar l'economia americana i li va permetre sortir de la crisi, va dir.

Però Stiglitz no va explicar com ens ho farem nosaltres, el 2012, sense cap guerra mundial a la vista, per sortir del forat. A més, hi ha una diferència clau: a la Gran Depressió no tenien la llosa del deute que ara ens ofega. En els anys posteriors al Crac del 29 el deute públic nord-americà sempre va estar en nivells baixos (com a molt va assolir el 44% l'any 1939), però l'entrada a la Segona Guerra Mundial pràcticament va triplicar aquesta xifra (121% el 1946).

Avui dia no tindrem una nova guerra mundial, però és que, a més, no crec que ens la poguéssim permetre. Els Estats Units tenen un deute que ja supera el 100% i Espanya, en el millor escenari, se situarà per sobre del 90% l'any vinent, més del doble que a l'inici de la crisi. Tot i així, Stiglitz va defensar que Espanya hauria d'augmentar la despesa i impulsar el creixement des del sector públic. Tant se val que els interessos que paga Espanya pel deute estiguin pels núvols. Sincerament, van ser uns arguments decebedors venint d'algú que hauria de poder oferir respostes.

Àlex Font Manté és coordinador de l''Emprenem'.

stats