ENERGIA
Empreses 25/10/2015

Les granges aprenen a esquivar l’impost al sol

La hibridació entre energia fotovoltaica i generadors dièsel i bateries permet mantenir el subministrament sense haver d’endollar-se a la xarxa

Xavier Grau
3 min
Les granges aprenen a esquivar l’impost al sol

BarcelonaImpost al sol. Així se n’ha dit dels costos regulats que el govern espanyol ha posat per a l’autoconsum elèctric. L’excusa és que si la llar o l’empresa que genera la seva pròpia electricitat s’endolla a la xarxa per garantir-se el subministrament en cas de no tenir prou producció, ha de pagar els peatges corresponents que ajudin a mantenir els costos del sistema. Però de l’impost al sol en queden exemptes les instal·lacions totalment aïllades. Aquí hi ha la clau per evitar-lo: produir-se la pròpia electricitat i viure al marge de la xarxa, desconnectat. Ja hi ha qui ho ha provat, i amb cert èxit. Una granja d’Alfés, al Segrià, ha instal·lat un sistema d’autoconsum de 30 quilowatts que, a més, permet estalviar gairebé 35 tones de CO. El cas d’aquesta granja neix gairebé per necessitat. El 2008 l’Ajuntament no va complir la promesa de portar el subministrament elèctric a la granja. I per criar pollastres cal escalfor. Durant anys ho van fer amb grups electrògens, però ara han optat per la fotovoltaica amb hibridació. La inversió és de 85.000 euros, que es poden recuperar en sis anys amb els estalvis energètics. I això que Alfés és un lloc on fa bastant de fred a l’hivern i de vegades s’hi posa la boira.

L’anàlisi de viabilitat i enginyeria la va fer la companyia catalana SUD Renovables. I Krannich Solar va subministrar el material. El sistema combina panells fotovoltaics, acumuladors (bateries) per emmagatzemar energia quan se’n produeix més de la que es consumeix i un sistema dièsel de generació per quan amb el sol no n’hi ha prou per generar electricitat. Segons els càlculs que s’han fet, els panells solars podran produir uns 40.000 quilowatts hora anuals, força més de la meitat del que consumeix la granja. Els 20.000 kWh que falten fins a completar els 60.000 de consum anual es reparteixen més o menys a parts iguals entre l’energia acumulada a les bateries i els grups electrògens dièsel.

Amb aquest sistema la granja no ha de pagar cap peatge al sistema elèctric, perquè no està endollada a la xarxa. I aconsegueix un estalvi important, ja que més de la meitat de la seva electricitat és solar i estalvia 13.500 litres de gasoil respecte del que gastava abans.

El sistema híbrid solar i de gasoil és molt adequat per a les zones rurals. La rebaixa del preu de les plaques és clau. Segons explica una portaveu de Krannich Solar, l’any 2006 sortien per 3,5 euros el watt. Ara es poden aconseguir per entre 48 i 56 cèntims d’euro. Això ha abaratit molt la instal·lació i fa que sigui rendible en sectors de consum continu d’energia, com les granges o les cambres frigorífiques. Però s’han fet altres experiments, com en un celler a la demarcació de Tarragona. Cellers Can Blau del Molar va instal·lar 192 plaques solars que produeixen 68 megawatts hora a l’any, equivalent al consum de 29 llars. La instal·lació es completa amb els inversors (que converteixen l’electricitat contínua en alterna) i 72 acumuladors. Tot això ho completa un generador dièsel. En resum, el celler estalvia 15.000 euros anuals en el rebut de la llum i 66 tones d’emissions de CO.

Les zones rurals són les ideals per apuntar-se a aquesta tecnologia. A l’Estat encara no s’ha fet, però en altres països, com Gàmbia, ja s’ha experimentat en hotels, amb bons resultats. El problema per fer-ho a les llars és, bàsicament, l’elevat cost que encara tenen les bateries. Però a Krannich Solar ho tenen clar: s’abaratiran i d’aquí un parell d’anys podran fer-se instal·lacions domèstiques que siguin rendibles.

Tot i el recent decret del govern de Madrid que el regula, l’autoconsum pot ser un negoci. Almenys així ho interpreta una de les grans elèctriques, Iberdrola, que ha tret un producte, Smart Solar, que fa des dels estudis fins als projectes clau en mà de les instal·lacions. Va dirigit a tot tipus de consumidors -industrials, domèstics, de serveis- però l’elèctrica que presideix Ignacio Sánchez-Galán deu veure futur en el món rural, perquè ha firmat un conveni amb ASAJA, un dels principals sindicats agraris, per promoure l’autoconsum al camp. A Catalunya es calcula que se’n podrien beneficiar més de 3.300 pagesos.

stats