Empreses 23/06/2013

El gerent dels 64.000 milions d'euros

El primer ministre i responsable d'Exteriors de Qatar és també l'encarregat de gestionar el fons sobirà de l'emirat, que es nodreix de les exportacions de gas i petroli

Vicenç Moliné
3 min
El gerent dels 64.000 milions d'euros

El primer ministre i responsable d'Exteriors de Qatar és també l'encarregat de gestionar el fons sobirà de l'emirat, que es nodreix de les exportacions de gas i petroli

Una persona amb una fortuna de prop de 64.000 milions d'euros seria, avui, la persona més rica del món, segons la classificació de la revista Forbes. Hamad bin Jassim Al Thani no ho és, però té un actiu més important: la capacitat d'invertir-los com a gerent del fons sobirà qatarià, el Qatar Investment Authority.

Hamad bin Jassim, cosí de l'emir de Qatar, representa la mà dreta del líder qatarià i concentra en la seva persona tot el poder exterior d'aquest petit país de només 250.000 habitants i l'extensió de la província de Lleida, ja que també és el ministre d'Exteriors i, des del 2007, el primer ministre del govern.

Escàndols

Nascut el 1959 a la capital de l'emirat, Doha, el parentesc amb la família Al Thani li va obrir ràpidament les portes del govern qatarià. Amb 23 anys ja es va convertir en director de l'oficina del ministre d'Agricultura, un càrrec que assumiria set anys més tard. El 1992 va arribar al càrrec de ministre d'Afers Exteriors, que encara conserva, i el 1995 va col·laborar en el cop d'estat amb el qual l'actual emir va derrocar el seu pare. El suport li va valer el reconeixement del nou sobirà, que el va designar responsable de negociar personalment un acord amb l'armamentística britànica BAE per al subministrament del nou exèrcit de Qatar. Uns anys més tard, es va saber que el xeic havia cobrat una comissió de set milions de lliures, que va dipositar al paradís fiscal de l'illa de Jersey, al Canal de la Mànega. A part de violar la llei qatariana, el cas va significar una investigació per part de les autoritats de l'illa, que no es va arxivar fins que el xeic va pagar una compensació voluntària.

L'escàndol, amb fortes repercussions al Regne Unit, ja que el govern estava al corrent del cobrament de les comissions, no va suposar cap contratemps per a la carrera de Hamad bin Jassim, que va rebre la direcció de la Qatar Investment Authority (QIA), un fons d'inversió creat el 2005 amb els beneficis que Qatar i la seva família reial obtenen de l'exportació de petroli i gas.

Combinació ideal

La combinació del ministeri d'Afers Exteriors i una bitlletera amb més de 60.000 milions d'euros van prendre tot el sentit amb la crisi econòmica. En plena tempesta financera, el banc britànic Barclays va sanejar-se i va poder donar un cop d'efecte comprant la runa de Lehman Brothers gràcies a inversions procedents de Qatar i de Dubai. Però l'operació, que va salvar Barclays de la intervenció estatal, està sent investigada pel regulador britànic.

Les inversions al Regne Unit, on QIA és el propietari dels grans magatzems Harrod's i té un gran ventall de propietats immobiliàries de luxe, no són les úniques inversions amb un toc personal del xeic qatarià, que va estudiar a Anglaterra. El fons té una participació a Volkswagen i fins aquesta setmana també en tenia a Porsche, una de les marques que més agraden a aquest apassionat dels cotxes. També és un amant dels vaixells i és el propietari del vuitè iot més gran del món i amb capacitat per a 120 persones.

A Catalunya, QIA és el propietari del port de iots de luxe de Tarragona. Marbella, tot i el seu passat andalusí, no ha estat un lloc propici per al xeic, que ha vist com una de les inversions previstes es veia bloquejada per la Junta d'Andalusia, acusada d'incomplir tots els punts del contracte per construir el port esportiu de La Bajadilla.

stats