ANÀLISI
Empreses 11/11/2012

Els gegants mundials (ja només) pensen en verd

Ignasi Pujol
2 min

La portada de la revista Bloomberg Businessweek prèvia a les eleccions nord-americanes interpel·lava el -ara derrotat- candidat republicà Mitt Romney amb motiu de l'huracà Sandy . "És el canvi climàtic, estúpid!", deia la publicació editada per l'imperi mediàtic de l'alcalde de Nova York, Michael Bloomberg.

L'escalfament global va ser un dels grans absents de la campanya electoral nord-americana fins a la irrupció del Sandy a la costa est del país, que Barack Obama va saber aprofitar per recordar les seves polítiques -tot i que tímides- de lluita contra aquest fenomen.

El canvi climàtic ja no és només un tema de conversa entre científics, ni de controvèrsia política, ni de debat esnob entre intel·lectuals. El món empresarial ho sap bé. Els gegants mundials de l'àmbit dels negocis saben des de fa anys que ja només poden pensar en verd.

I no només per una qüestió de responsabilitat social corporativa. El canvi climàtic ho impregna tot i abasta múltiples camps que obren moltes oportunitats de negocis en àmbits tan diversos com el medi ambient, l'energia, l'aigua, la mobilitat, la logística... Sense anar més lluny, la Generalitat ha resolt aquesta setmana la seva privatització més important: la concessió del servei de l'empresa pública Aigües Ter Llobregat (ATLL), que s'encarrega de potabilitzar l'aigua que beuen 4,5 milions de catalans de l'àrea de Barcelona. El consorci liderat pel grup Acciona, l'adjudicatari, pagarà mil milions d'euros, al llarg dels 50 anys de la concessió.

A Catalunya hi ha autèntics gegants del sector, com Gas Natural Fenosa (energia), Ros Roca (neteja), Agbar (aigua), Fluidra (piscines i conducció d'aigua), Roca (sanitaris), Applus+ (enginyeria i certificació), Abertis (telecomunicacions) i Comsa Emte (enginyeria). I també altres empreses més petites amb molt camp per córrer, com Saba (aparcaments i logística), Simon (equipament elèctric), Nexus (energia), Factor Energia i Avancar (cotxes).

Com deia, al món els grans monstres dels negocis fa temps que ho tenen clar i estenen els seus tentacles pels cinc continents. Ho demostra any rere any el Green Ranking de la revista nord-americana Newsweek . En el sector de les utilities , destaquen la britànica National Grid, la francesa Veolia i la brasilera Electrobras, just per sobre de l'espanyola Iberdrola. Les petrolieres Repsol, Total i ENI són les més ben classificades de la seva categoria, mentre que Deutsche Post, United Parcel (EUA) i la japonesa JR-East dominen el sector dels transports i la logística.

Ignasi Pujol és cap d'economia.

stats