Empreses 10/11/2013

La gallina que va pondre dos ous d'or

Vicenç Moliné
3 min
La gallina  que va pondre  dos ous d'or

Aficionat a la programació des de petit, el cofundador de Twitter és avui un multimilionari amb un nou projecte tecnològic prometedor entre mans, Square

Jack Dorsey reconeix que de jove ja tenia una fixació per encabir el món real en un ordinador. El seu pare era un aficionat a captar transmissions radiofòniques dels vaixells que circulaven pel Mississipí del seu Saint Louis natal i va intentar encomanar el costum al seu fill, que va trobar, però, més interessant espiar les transmissions policials. De manera autodidacta, va ser capaç de dissenyar un programa que calculava les rutes dels cotxes de policia.

Més endavant, la seva afició pels ordinadors el va portar a estudiar matemàtiques i informàtica a la Universitat de Missouri. Durant la seva etapa com a estudiant, va comprovar la seva predilecció per l'aprenentatge pràctic.

Home de fets

"Volia fer més en lloc d'aprendre més", resumeix. Així, tot navegant per internet, va trobar una web d'un servei de repartiment de diaris a Nova York. La va hackejar i després va avisar el propietari de l'empresa, Greg Kidd, del forat de seguretat que patia la seva web.

Com a resposta, va rebre una oferta de feina que va acceptar immediatament. Era l'any 1995 i Dorsey es va mudar a Nova York, on a part de treballar per a Kidd va tornar-se a matricular a la universitat. Malgrat tot, només un semestre abans de graduar-se va deixar els estudis per marxar a San Francisco seguint el seu cap, que planejava obrir una empresa de distribució online . Era l'any 1999 i la bombolla de les puntcom semblava una mina d'or, que, com moltes d'altres, es va esfondrar.

Dorsey va acabar al carrer i després d'aquesta aventura de dos anys a Silicon Valley va acabar tornant a Saint Louis amb els seus pares. Amb 26 anys, Dorsey reconeix que es va sentir un "fracassat" però no es va quedar de braços plegats. Va seguir programant per al seu pare, que acabava d'obrir el seu propi negoci d'espectròmetres, i es va dedicar al dibuix, una de les aficions que li havia inculcat la seva mare. El 2005, però, va tornar a mudar-se a San Francisco amb la intenció de tornar a provar sort en el món de les tecnologies. Va començar fent de cangur per a la filla del seu anterior cap però aviat va trobar un lloc a Odeo, una empresa especialitzada en podcasts. Quan Apple va llançar l'iTunes, la direcció d'Odeo va animar els seus treballadors a fer propostes innovadores per sobreviure a la competència.

SMS, el principi de tot

Davant de la popularitat que els SMS estaven aconseguint als Estats Units, Dorsey va pensar que un lloc per centralitzar aquests missatges podria ser interessant i, juntament amb companys de l'empresa, va polir la idea. Aquesta idea es va acabar transformant en Twitter, una empresa que set anys després està valorada en 18 milions de dòlars i acaba de sortir a borsa.

Dorsey, que va ser CEO de la companyia entre 2006 i 2008, s'ha vist esquitxat per versions contradictòries entorn de la creació de Twitter. Mentre uns reconeixen el seu paper cabdal, altres el defineixen com un megalòman que va intentar vendre la firma a Mark Zuckerberg, fundador de Facebook. Ara, però, és la cara visible de l'empresa malgrat que només hi va a treballar -sense cap funció executiva- un dia a la setmana. Tot i tenir una fortuna valorada en 1.300 milions de dòlars, segueix bolcat a inventar. A hores d'ara, tots els esforços de Dorsey se centren en el seu segon gran invent: Square, un dispositiu que, endollat a la connexió per auriculars de qualsevol smartphone , el converteix en un lector de targetes de crèdit. L'empresa ja compta amb 100 treballadors, està valorada en 3.200 milions d'euros i hi ha rumors que sortirà a borsa el 2014.

stats