Empreses 06/10/2013

Jaime Gilinski: Una fortuna feta a preu de ganga

Inversor colombià, va començar a aixecar el seu imperi financer a finals dels 80, en plena crisi bancària al seu país, i acaba de convertir-se en el primer accionista del Banc Sabadell

Vicenç Moliné
2 min

La crisi europea ha deixat la banca espanyola en una situació molt delicada i amb un preu a borsa molt més baix del que es podria pensar veient els seus comptes. I la millor prova és l'entrada en escena de Jaime Gilinski, un inversor colombià especialitzat a comprar bancs amb problemes, reestructurar-los i vendre'ls molt més cars en pocs anys, operacions que l'han convertit, amb 2.400 milions de dòlars, en la quarta fortuna de Colòmbia i en la número 613 del món, segons la llista de la revista Forbes .

Gilinski va néixer el 1957 en una família jueva emigrada a Colòmbia a mitjans dels anys trenta. El seu pare va triomfar en els negocis amb diverses empreses, entre les quals la segona marca d'aperitius del país i una fàbrica de productes de plàstic famosa per les seves cadires. Aquests negocis van permetre als Gilinski enviar el seu primer fill a estudiar als Estats Units, on es va llicenciar en enginyeria industrial a la Universitat de Geòrgia i va acabar cursant un MBA a Harvard. Això li va obrir les portes de la divisió de fusions i adquisicions de Morgan Stanley.

De compres

Impregnat de la filosofia capitalista de Wall Street, l'hereu va tornar a Colòmbia a finals dels 80, en plena crisi bancària i amb grans plans de futur entre mans. Segons un article publicat a la revista Dinero, ràpidament va convèncer el seu pare, un empresari impulsiu i més dispers que el seu fill a l'hora d'invertir, a comprar el Banco de Crédito y Comercio Internacional, una entitat en fallida i involucrada en casos de corrupció. Era el 1991. En només quatre anys, va sanejar l'entitat i la va vendre per cinc vegades el preu pel qual l'havia comprada. Amb el prestigi i els beneficis, va repetir la jugada guanyant la subhasta pública pel Banco de Colombia, on va aprofitar els contactes fets a Morgan Stanley i va implicar inversors, entre els quals George Soros, i bancs internacionals com Barclays o ING. Com en l'anterior operació, va vendre poc després. Tot i augmentar la seva fortuna encara més, aquesta vegada es va veure involucrat en un seguit de demandes judicials dels compradors, una societat amb grans empresaris colombians que es van sentir estafats per Gilinski. La disputa es va tancar el 2010 amb un acord privat.

Negocis propis

Ja amb el control del patrimoni del seu pare, retirat a Miami, Gilinski va aglutinar totes les empreses familiars i es va traslladar a Londres, fugint del dia a dia dels seus problemes judicials per dedicar-se en cos i ànima als negocis. El 2003 va fer una nova aposta en el sector financer. Va comprar dos bancs menors i la segona xarxa de caixers automàtics del país, als quals l'any passat va sumar les filials del HSBC a Colòmbia, el Perú, l'Uruguai i el Paraguai, que ara formen part del Gilinski National Bank Sudameris.

Està casat i té quatre fills amb Raquel Kardonski, membre d'una de les famílies més riques de Panamà. Precisament va ser en aquest país on l'any 2005 va obrir una nova via de negoci, l'immobiliari: aixecar una ciutat de 20.000 habitatges al voltant d'una antiga base militar nord-americana.

La compra, el mes passat, d'un 5% del Banc Sabadell és la seva primera incursió fora d'Amèrica i el converteix en el primer accionista de l'entitat. Això li suposarà l'accés al consell d'administració del banc, segons sembla, en substitució d'Isak Andic, fundador de Mango.

stats