Empreses 18/09/2016

Josep Margets:“L’òptica empresarial és la millor per solucionar els problemes de l’Àfrica”

Cofundador de SeineTech, que dissenya bombes d’extracció d’aigua mogudes per la llum del sol a l’Àfrica

Marc Amat
2 min
Josep Margets:“L’òptica empresarial és la millor per solucionar els problemes de l’Àfrica”

Fa 25 anys va decidir deixar la feina d’electricista per col·laborar amb Metges Sense Fronteres. I ara dirigeix una empresa del sector de l’ajuda humanitària que factura 500.000 euros anuals. Una trajectòria peculiar…

L’any 1990 em vaig assabentar que aquesta ONG buscava persones amb coneixements d’electricitat per a les expedicions que feien a l’Àfrica. M’hi vaig abocar de ple i vaig passar quatre anys a països com Angola, Ruanda o el Sudan. Viure allà em va fer obrir els ulls: els seus habitants tenien un munt de necessitats bàsiques que ningú solucionava, des de zones sense subministrament elèctric fins a regions sense aigua potable. Quan vaig tornar vaig decidir posar-hi el meu granet de sorra fundant SeineTech. Si bé en un principi l’empresa es va centrar en el desenvolupament de kits d’emergència per a desastres naturals, el 2008 vam fer un gir. Em vaig adonar que per impulsar canvis reals calia proporcionar-los productes que els donessin solucions a llarg termini. Així, em vaig fixar en l’energia solar: una font lliure, renovable i abundant. Al projecte s’hi va incorporar l’expert Joan Grifé, i des d’aleshores desenvolupem bombes d’extracció d’aigua i molins de cereals, que són capaços de funcionar només amb energia del sol.

Malgrat que exporteu el 100% de la producció a l’Àfrica, un estudi recent revela que només dos dels 40 països amb més atractiu per invertir en energies renovables són africans. Com és que hi heu apostat?

El continent africà és un mercat veí però al mateix temps desconegut; les empreses no acostumen a desenvolupar res per a les persones amb pocs recursos. Nosaltres, en canvi, pensem que apostant per l’energia solar podem ajudar a millorar-los la vida. De fet, les companyies que creuen que l’energia solar és el futur s’equivoquen: és el present. La nostra tecnologia és oberta i té un cost molt reduït si la comparem amb els sistemes alternatius de gasoil. Alhora, els productes que dissenyem tenen una vida útil mínima de 25 anys. No tot s’ha de fer sempre per buscar el màxim benefici monetari.

Aquesta última frase xoca de ple amb la idea general que es té d’una empresa qualsevol. ¿És una de les claus de l’èxit?

Sí! I m’alegro que sigui així. Quan vam desenvolupar el molí de cereals solar, un representant d’una alta institució governamental se’m va acostar per preguntar-me com podia ser que mai abans s’hagués inventat un sistema com el nostre. En realitat la resposta és simple: les empreses no fabriquen mai res per als pobres. Amb la nostra filosofia potser nedem contra corrent, però de moment ens ha funcionat molt bé.

Tenint aquestes bones sensacions consolidades, ¿SeineTech optarà per obrir-se a nous mercats?

De moment no. Ens sentim molt còmodes treballant al mercat africà: treballem directament amb empresaris locals que distribueixen els nostres productes, els fem cursos de formació perquè controlin la tecnologia i contribuïm a fer-los la vida un pèl més senzilla. No hem d’oblidar que, més enllà de la feina que fan les ONG, el futur de la cooperació internacional passa també per la fórmula empresarial. Si bé en casos d’emergències les ONG hi tenen un paper fonamental, en problemes que són a més llarg termini, intentar solucionar-los des de la filosofia empresarial té molt més sentit.

stats