Empreses 03/06/2012

Molts emprenedors estrangers ja pensen a fer la maleta"

Jordi Sabaté
3 min
Molts emprenedors estrangers  ja pensen a  fer la maleta"  Perfil

Desencís no és una paraula feta per a Christopher Pommerening, un emprenedor i gestor de capital risc nascut a Hamburg fa 38 anys. Fundador del portal d'anuncis de compravenda de cotxes 24Scout, es va enamorar de Barcelona tan bon punt hi va posar els peus. Des d'aleshores té un somni: fer de la ciutat el gran hub europeu de l'emprenedoria tecnològica. Reconeix que és el moment més difícil des que es va establir per captar fons per invertir en empreses com BuyVIP, Restalo o Ofertón, amb Active Venture Partners, però assegura que no està disposat a rendir-se. Ara bé, segons ell, el model econòmic del país s'ha de renovar de cap a peus. El seu nou repte es el saló Biz 2012, la gran fira de l'emprenedoria que se celebra el 13 i 14 de juny.

Segueix creient que Barcelona pot ser un Silicon Valley europeu?

Mai he cregut que Barcelona pugui arribar a ser Silicon Valley perquè l'experiència d'allà [Califòrnia] és irrepetible. Però sí que encara crec que Barcelona té unes circumstàncies ideals per ser un pol d'emprenedoria europeu, i de fet ja ho és, però li falta consolidar-se.

Què ens falta?

Això és difícil de respondre, es donen unes condicions, però en falten d'altres també molt importants. Per exemple, a Active Venture Partners ens segueixen arribant propostes d'emprenedors redactades en català o castellà... No és un tema de nacionalismes sinó de pensar en global. A Active Venture som gestors de capitals importants, per treballar en global, i a aquests nivells el que funciona és l'anglès. A Barcelona ens hem estat vint o trenta anys discutint si català o castellà i ens hem oblidat de l'anglès. Ara podríem ser tots perfectament trilingües si ens haguéssim posat d'acord.

No serà l'única cosa que hi influeixi...

No, hi ha més coses. Jo vaig fer un document en què especificava les condicions que s'havien de donar perquè la marca Barcelona es consolidés. Hi ha temes fiscals, lògicament, en què estem molt endarrerits. Per exemple, no pots pretendre que s'estableixin grans capitals en un país on es dubta de si s'ha de restablir l'impost de successions, o on costa tant aixecar una empresa per la burocràcia que hi ha... Hi ha molts altres factors que hi juguen en contra, però no crec que quedin més camins que mirar endavant i deixar el passat. Si mires enrere veus que no hi ha res que es pugui aprofitar del que va ser aquest país fa un segle: la força industrial està obsoleta i és tard per modernitzar-la. La crisi no ve perquè sí.

¿Aquesta crisi tan forta pot acabar sent un revulsiu?

Jo crec que sí, que toca fer neteja a fons, renovar el model i girar el focus cap a un nou model econòmic que es basi en la gestió del coneixement i la innovació, però els polítics sembla que no pensin igual. D'una banda, neguen mil euros a un pla d'innovació i, de l'altra, donen 23.500 milions a Bankia... Amb aquest panorama molts emprenedors estrangers ja pensen a fer la maleta.

Hi ha casos d'èxit global en les start-up

Hi ha una falta de visió global molt arrelada aquí, una cosa que s'ha de solucionar amb educació -amb sentit de negoci- i amb més ambició. O, si ho prefereixes, amb més cultura global. La gent d'aquí és treballadora i emprenedora, però té mentalitat de petit propietari, vol controlar-ho tot i així és difícil créixer a escala global. El cas que m'esmentes és el de dos emprenedors amb educació global -els fundadors van estudiar a Iese i Esade- però cal que això sigui la norma, no l'excepció. També hi ha el tema del clima i la geografia. La qualitat de vida és de les millors del món i això fa que amb una mica en tinguis prou. I, esclar, el tema de l'anglès limita molt les relacions que puguis establir.

Aviat se celebrà el saló d'emprenedors Biz. Com l'afronta?

Amb moltes ganes. Malgrat tot no perdem les ganes d'ajuntar emprenedors i inversors. En un esdeveniment anomenat Foundum Unplugged hi portarem mil milions d'euros de capital risc perquè escoltin les propostes d'un centenar d'emprenedors d'aquí.

Perfil

Se sol dir que un emprenedor és una persona que té un somni i s'obsessiona a fer-lo realitat. El somni de Christopher Pommerening és fer que Barcelona sigui no només casa seva, sinó també un lloc a tenir en compte en l'economia del segle XXI. En aquest sentit Pommerening és fill d'una generació de centreeuropeus que a principis de segle es van recolzar en les noves tecnologies per buscar la ciutat ideal on viure sense haver de deixar feines i costums. Per a molts, moltíssims, aquesta ciutat va ser Barcelona. També per a ell i la seva dona, Daniela Arens. Aquí han fundat la seva nova empresa, Foundum, una xarxa social per a emprenedors que vol posar-los en contacte digital amb tots els professionals i serveis que necessitin, des d'advocats fins a inversors.

stats