Entrades amb l'etiqueta ‘LaComunity’

Nova era en emprenedoria: l’estalvi de costos reals

dimarts , 1/05/2012

Ahir dinava amb dos companys de fatigues d’ESADE als quals tinc molt d’apreci. Avui són directors de negoci d’una coneguda casa de consultoria de Barcelona i sovint compartim impressions pel que fa al Barça i noves tendències del món empresarial.

Analitzant les últimes novetats del panorama de l’emprenedoria, els vaig fer adonar que enrere queden els models de negoci ostentosos i glamourosos. Em van inspirar, de forma inconscient, a escriure aquest post.

Si bé és cert que la iniciativa emprenedora està en un punt sense precedents al nostre país, també haureu pogut observar que els models de fa quatre o cinc anys ja són caducs. Ser emprenedor no equival a ser creatiu strictu sensu, sinó a ser capaç de reinterpretar un model que reclama un canvi substancial, ja sigui en estalvi de temps, diners o tots dos. Quan començàvem a tenir us de raó, era impensable que una família planifiqués les vacances davant d’un ordinador i que fos capaç de conèixer a temps real la disponibilitat dels hotels de la seva preferència, comparar-los i, fins i tot, tenir la opció de canviar-los un cop pagats. Tres quarts del mateix passava amb la compra dels bitllets d’avió. Avui dia, poques agències de barri queden a peu de carrer, on solíem anar amb els nostres pares. Els models, més que canviar, evolucionen, adaptant-se a una demanda cada cop més exigent i una competència cada cop més mordaç.

En aquesta línia, seguint el meu interès per les solucions innovadores i disruptives de solucions reals i quotidianes, alhora que estalvien temps i diners, voldria fer esment de tres start-ups que m’han cridat l’atenció recentment. Són models que plasmen les tendències i necessitats reals de la societat, contribuïnt a fer-la una mica més justa i equitativa.

En primer lloc, en B2B, tenim a Kantox. Espero que la meva laïcitat en el mercat Forex permeti una explicació suficientment entenedora per als que estigueu com jo: ofereix cobertura de divises a empreses que necessiten adquirir divises en un determinat moment. A través d’una plataforma amb impecable usabilitat, digna de qualsevol aplicació Google, l’interessat pot veure la contrapartida de les empreses que encaixen pel que fa a xifra i dates. Tot molt clar i transparent, sabent en tot moment quina és la comissió que s’aplicarà a la operació i accedint a un informe Dun & Bradstreet que ofereix tots els detalls de l’empresa, xifra de negoci, ratios, administradors i molt més. D’aquesta manera, qui exporta vins a Califòrnia i sap que cobrarà una remesa en dòlars d’aquí a 60 dies, pot assegurar-se el canvi a data d’avui, permetent una més ajustada previsió de tresoreria i un estalvi de costos considerable respecte a qualsevol entitat financera, que hauria estat en l’era pre-Kantox la solució tradicional. Els emprenedors, Philippe Gelis i Antoni Rami es van conèixer treballant com a consultors a Deloitte, on van saber detectar una necessitat real que suposés l’alternativa al sector bancari. Al cap i a la fi, les empreses no veuen per què han de pagar més costos irrecuperables per a un mateix servei, quan a més topen amb una alternativa innovadora que els resulta del tot transparent. El seu model s’ha vist reforçat per la greu crisi que atravessa aquest sector, cosa impensable un parell d’anys enrere. El seu negoci, que engloba en pocs mesos una quarantena de clients amb un rati de repetició del 100%, compta amb aliances estratègiques de luxe com ara el partner SAGE , ha estat mereixedor de grans premis com ara OMExpo Investor Day o el V Campus SeedRocket  i aquests dies es troben tancant amb èxit la segona ronda de finançament.

Qui de vosaltres no ha llogat mai un pis? Francesc Sanz, economista i advocat de titulació, va analitzar en profunditat el món del lloguer de pisos i va ensopegar amb un gap gegant pel que fa a la possibilitat de poder agilitzar els tràmits, alhora d’afegir valor amb les garanties beneficioses per ambdues parts. Aquest va ser l’inici de LaComunity, xarxa social de lloguer de pisos al mercat urbà, en clar i clàssic enfocament win-win. El propietari obté una assegurança per la qual s’assegura el possible impagament i costos de desnonament alhora que s’estalvia l’estona de reclamar paperassa i evaluar el risc de morositat. L’inquil·lí troba reduïdes considerablement les barreres d’entrada a l’accés a l’habitatge, amb un contracte ja validat per un important bufet de Barcelona que li estalvia haver de dipositar qualsevol tipus d’aval ni fiança extraordinària, havent seleccionat prèviament un pis en una web on no hi falta cap tipus d’informació, incloses grans fotografies. Malgrat trobar-se en un punt tan incipient del cicle de vida, LaComunity ha obtingut recentment el prestigiós guardó eAward 2012 en un certamen organitzat pel Fòrum Keiretsu, un gran referent pel que fa a l’emprenedoria en l’esfera internacional. Actualment centra la seva activitat a Barcelona i Madrid, però ben aviat veurà ampliat el seu radi d’actuació a altres principals ciutats espanyoles.

Per últim, i amb la vessant irremissiblement creativa del look and feel que requereix una idea que apunta un mercat tan tendre com el que més, acaba de llençar-se Grownies. Aquesta iniciativa aporta una solució senzilla i ràpida als pares i mares que es troben amb roba en perfecte estat, gairebé sense ús, degut al ràpid creixement dels seus infants. Grownies, co-fundada per Joan Marc Garcia, enginyer informàtic i MBA per ESADE, ofereix la possibilitat d’intercanviar roba pagant gairebé el cost d’enviament, de nou basat en un model d’excel·lència pel que fa al procés i a l’apropament de la tecnologia a l’usuari. Grownies, a més, ha fet un pas més enllà que a mi no em passa desapercebut: l’apunt RSC que fa que acumulis més crèdit en cas de donar peces de roba a entitats com ara Cáritas o Creu Roja, amb qui han signat acords de col·laboració. Sempre és d’agrari que els emprenedors es recordin dels col·lectius més desfavorits a l’hora de posar en marxa qualsevol iniciativa doncs, per més petit gra de sorra que ens sembli, tot suma.

@ClaraLapiedra