IMMOBILIARI
Empreses 08/06/2014

Els diners tornen a Catalunya i afloren actius ‘adormits’

Els fons immobiliaris s’han fixat en Barcelona com un mercat en creixement on es poden fer negocis fugint de la bombolla londinenca

X.g.
3 min

LA CRISI HA ESTAT MOLT LLARGA en el sector immobiliari després d’esclatar la bombolla. El mercat d’oficines estava aturat. Però l’any passat els representants del inversors ja van començar a interessar-se pel mercat de Barcelona, i aquest any s’estan començant a tancar operacions. Hi ha molta liquiditat tant al mercat local com al mercat internacional, i Barcelona i Madrid han despertat la gana dels inversors, explica Xavier Güell, de CBRE.

Què ofereix Barcelona als inversors? Doncs uns preus que han tocat o estan a punt de tocar terra. A Barcelona hi està havent un gran interès de grups internacionals perquè el binomi risc-rendibilitat és molt atractiu, sobretot si ho comparem amb mercats com París i Londres, o altres mercats perifèrics on el risc és més elevat, diu Anna Gener, directora de l’oficina de Barcelona d’Aguirre Newman. Això fa que molts grups internacionals busquin edificis per invertir a Barcelona.

Però el principal problema és trobar edificis, actius, per invertir en un mercat que és reduït per la quantitat de diners que volen venir. És cert que estan començant a aflorar alguns actius que fins ara estaven adormits. Propietaris d’edificis que els explotaven en règim de lloguer han decidit posar-los al mercat. Però d’això se’n beneficien els edificis que estan ben ubicats, en zona prime, al centre. A les zones perifèriques, encara hi ha un grau de disponibilitat d’oficines bastant important.

També la millora de l’economia dinamitza el mercat. Empreses que durant set anys de crisi no s’han mogut ara tenen unes perspectives de millora en les seves vendes i beneficis, i es comencen a plantejar la possibilitat de canviar de seu, d’anar a unes oficines més modernes.

L’impuls hoteler és un fenomen que s’està donant a Barcelona i que també dinamitza el sector immobiliari. L’últim cas és el de les oficines de Henkel, al carrer Còrsega i molt a prop de la Sagrada Família. L’ha comprat Meridia Capital -el fons que té com a cara visible el directiu del Barça Javier Faus- per 15,5 milions d’euros per fer-hi un hotel amb zona comercial. Se suma al degoteig d’edificis que són adquirits per convertir-los en hotels.

Però això en el fons també ajuda el mercat d’oficines. Henkel haurà de reubicar els seus empleats, buscar una nova seu on encabir els seus serveis. I el mateix passa en altres operacions. Agbar també haurà de reubicar les seves oficines si es ven la seva emblemàtica seu, també el bufet Cuatrecasas i la Generalitat, després de vendre molts dels seus edificis. De fet, el Govern ja ha convocat un concurs per anar de lloguer. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, busca un edifici d’entre 20.000 i 35.000 metres quadrats per centralitzar serveis de la Generalitat. Per això, alguns propietaris, que fins ara no s’havien mogut, comencen a pensar que és el moment de vendre i rotar actius. Algunes famílies catalanes ja ho han començat a fer.

ELS HOTELS impulsen el mercat, i ja hi ha qui es comença a plantejar la possibilitat d’una nova bombolla, en aquest cas hotelera. Però els principals actors del sector no ho creuen. El turisme a Barcelona continua creixent, el port guanya importància en creuers -sobretot com a inici i final de trajecte- i la planta hotelera sembla que encara pot créixer, almenys en alguns sectors. Hi ha forat en hotels de luxe. Ho han demostrat Hyatt i Four Seasons amb el seu interès per implantar-se a Barcelona. I també hi ha lloc per a un segment diferent: els hostels barats, però de disseny i ben ubicats, dirigits a un públic més jove.

El que també ha canviat és l’origen dels fons que volen invertir en actius a Barcelona. Ja no són només els fons de pensions holandesos, alemanys o nòrdics. Capitals nord-americans ja han arribat, per exemple, de la mà d’Hispania, els fons sobirans de països del Pròxim Orient també tenen en el seu punt de mira la capital catalana i Qatar és accionista de la cotitzada Inmobiliaria Colonial, i fins i tot comença a arribar capital de l’Orient Llunyà.

stats