MACRO
Empreses 14/04/2013

La crisi debilita el comerç amb Portugal

Tot i que el seu pes econòmic i polític no és destacat, el país lusità continua sent un país d'importància estratègica per a l'economia catalana i el conjunt d'Espanya

Christian De Angelis
3 min

Portugal va ser una potència colonial de primera magnitud que en l'actualitat no acostuma a ocupar gaires pàgines a les principals capçaleres internacionals. Amb la posició 51 en el rànquing de les economies mundials, el pes específic de Portugal en l'entorn europeu és limitat, tant en l'àmbit empresarial (entre les poques grans multinacionals destaquen EDP, Sonae i Galp) com polític (només té 12 vots al Consell de la Unió Europea, enfront dels 27 que té Espanya).

Tot i així, els llaços econòmics de Portugal amb Espanya i Catalunya són molt estrets i la salut de la seva economia és més important per a l'Estat que la que tinguin països com el Regne Unit, els Estats Units, Suïssa i Bèlgica. Per aquest motiu, les turbulències de l'economia portuguesa, amb un PIB que va caure l'any passat entorn del 3,2%, afecten de manera significativa Catalunya i la resta de l'Estat.

Turbulències

Portugal s'enfronta ara a l'amenaça d'un segon rescat, després de la negativa del Tribunal Constitucional al nou pla de retallades presentat pel govern del país. Amb poques alternatives sobre la taula, el primer ministre del país, el conservador Pedro Passos Coelho, ha deixat clar que Portugal està en una situació d'"emergència nacional" i crida a la unitat per impulsar noves reformes i retallades en àmbits com la seguretat social, la sanitat i les empreses públiques.

Tot i la situació financera de Portugal, les exportacions espanyoles van continuar augmentant l'any 2011, amb una pujada del 6,8% respecte de l'any anterior. Aquest augment, que va situar la demanda portuguesa de productes espanyols per sobre dels 17.500 milions d'euros, va quedar, però, molt per sota de l'augment general de les exportacions espanyoles, que van pujar a un ritme del 15,2% el 2011.

No obstant, l'allargament de la crisi va provocar que l'any passat Portugal perdés la tercera posició entre els principals clients d'Espanya, en favor d'Itàlia.

Dependència

Si Portugal és important per a Espanya com a client, Espanya ho és encara més per a Portugal. Amb compres procedents de Portugal per valor de 8.693 milions d'euros l'any 2012 (1.462 milions dels quals corresponen a Catalunya), Espanya és el principal client de l'economia portuguesa, amb una concentració de prop del 25% de la demanda exterior. Els exportadors portuguesos pateixen també la debilitat de la demanda espanyola, que l'any passat va abaixar un 6% les seves importacions procedents de Portugal.

Quart mercat de Catalunya

Tot i no tenir fronteres comunes, Portugal és el quart mercat exterior per a les empreses catalanes, amb unes exportacions de 3.319 milions d'euros durant l'exercici passat. Igual que en el conjunt d'Espanya, el pes específic de Portugal en el mix exportador català també va caure l'any passat, influenciat per la mala situació econòmica, amb un descens de les exportacions del 10,9%. A més, la caiguda de vendes de productes catalans a Portugal el 2012 és la segona consecutiva, després d'un descens del 2,7% en l'exercici precedent. Per sectors econòmics, el làctic català té a Portugal el primer mercat, amb una concentració del 27,7% de les exportacions, però en la resta de sector agroalimentaris la concentració no és tan significativa.

Caiguda de les exportacions

L'allargament de la crisi financera a Portugal i la consegüent davallada en el consum intern van provocar que l'any passat el país veí perdés la tercera posició en favor d'Itàlia entre els principals clients internacionals de l'Estat. Les exportacions espanyoles, que en conjunt van pujar un 3,4%, van descendir al país un 13,1%, fins als 15.253 milions d'euros.

Client preferent de l'alimentari

La importància de Portugal per a les exportacions espanyoles, cridades a ser el principal motor de la recuperació econòmica, és rellevant per a tots els sectors, especialment per a l'agroalimentari i la ramaderia. Segons dades de l'Icex, durant l'any 2012 Portugal va concentrar gairebé el 30% de les exportacions espanyoles de lactis i el 23,7% de les vendes a l'exterior d'animals vius i productes relacionats. En peix i marisc, Portugal va concentrar 16,5 de cada 100 euros obtinguts per Espanya mitjançant les seves exportacions, i en el sector de la fleca, 16 euros de cada 100.

En el sector de les tecnologies de la informació i les telecomunicacions, el país veí concentra el 14,4% de les exportacions espanyoles, i en la indústria de l'oci, el 13%.

En àmbits intensius en distribució minorista Portugal és un destí preferent per a la majoria d'empreses: per exemple, és l'únic mercat exterior on té centres El Corte Inglés, l'únic operador espanyol de grans magatzems. En moda, Portugal també té una importància molt significativa, ja que concentra el 9,3% de les exportacions espanyoles del sector.

stats