Empreses 08/07/2012

Molt de compte aquest estiu

Blanca Palacián I Millán Vázquez
2 min

S'acosta la calor, el bon temps i les vacances, molts inversors es preparen per fer les maletes i marxar per oblidar, durant unes setmanes, els mercats. Però, després d'uns mesos d'infart i, abans de marxar, és hora de parar i reflexionar: què ens espera ara?, què podem esperar dels pròxims mesos?, com s'hauria d'actuar amb les posicions obertes?

Si ens basem en la història, l'estiu és un període complicat per a les borses mundials. Només cal fixar-se en l'agost passat, quan, en menys de quinze dies d'agost, es va esfumar més del 10% del valor de la borsa espanyola. Només la prohibició de prendre posicions al descobert, aplicada per la gran majoria de reguladors europeus de manera coordinada, va poder frenar l'hemorràgia que patien els principals valors del planeta.

La suma de pocs inversors molt professionals i males notícies sol ser un còctel letal per als principals selectius mundials. Aquest estiu no promet ser diferent, ja que els antecedents no indiquen una millora immediata de la situació: crisi a Europa, debilitat als EUA, desacceleració en els mercats emergents del Brasil i la Xina... Ens enfrontem a un estiu ple d'incerteses causat per la incapacitat dels líders mundials d'estar a l'altura de les circumstàncies.

Han endarrerit les decisions més impopulars tant com han pogut i ara es troben que l'estiu se'ls ha tirat a sobre i la pressió es fa insuportable. Els mercats cotitzen aquests dubtes i aquesta immobilitat dels polítics, ja no només europeus sinó mundials. Així doncs, aquest agost promet ser, de nou, un agost d'infart, i més en el selectiu espanyol, l'Íbex 35. Espanya es precipita altra vegada cap a una crisi fins i tot més profunda que l'anterior, cosa que llastarà els comptes de resultats de les empreses i, per tant, la seva cotització.

A això hi hem de sumar que Europa ha de recapitalitzar un nombre -encara indeterminat- de bancs, entre els quals s'especula que hi podria haver diversos valors de l'Íbex com el Sabadell o el Popular. Aquesta intervenció tombaria el seu valor en borsa. D'altra banda, els mercats cotitzen la valentia fiscal del govern de Rajoy a l'hora de prendre mesures que permetin fer creïble la voluntat de quadrar els seus comptes en el curt termini i aprimar l'administració. Finalment, haurem d'estar pendents de les decisions que es prenguin tant al BCE com a Berlín, Roma i París, ja que poden acostar encara més Espanya a l'abisme del rescat o bé donar-li un respir temporal. Així doncs, per a tots aquells inversors exposats al mercat aquest estiu, molt de compte amb les posicions obertes perquè s'acosta un agost en què no només farà calor al carrer, sinó també a les borses, atesos els dubtes sobre el comportament de l'economia.

stats