ENERGIA
Empreses 27/09/2015

Quan caminar es converteix en una font d’electricitat

La companyia catalana OTEM 2000 ha dissenyat un prototip de rajola que genera energia amb el moviment de persones i vehicles i la llum del sol

Paula Solanas
3 min
Quan caminar es converteix en una font d’electricitat

El famós concepte de la petjada ecològica ha agafat un nou significat. L’empresa catalana OTEM 2000 ha dissenyat i desenvolupat una rajola que genera energia a través del moviment que fem quan caminem i de l’aprofitament de la llum solar. El projecte, fundat per Toni Ortí i Eva Carmona, va néixer el gener del 2012 i va començar a créixer al viver d’empreses del Molí Fariner de Martorell. En aquest camí, van participar en el programa Erasmus per a emprenedors de la Unió Europea i van presentar-se a diversos concursos d’innovació aplicada a les smart cities. smart cities

En un primer moment, la seva idea era convertir-se en representants d’altres empreses que volguessin incorporar solucions d’energia neta als seus negocis. No obstant, aviat van fer un estudi de mercat i es van fixar que no hi havia cap tecnologia que aprofités tant l’energia cinètica -que es crea amb el moviment- com la fotovoltaica de manera combinada, segons explica Carmona. Així, doncs, van patentar el disseny que han desenvolupat a Rotterdam mitjançant un consorci amb l’empresa holandesa Energy Floors BV.

De fet, el negoci els ha dut a viure amb un peu a Catalunya i l’altre a Holanda, on estan preparant un programa pilot per crear un carril bici solar que esperen posar en marxa durant el 2016. Per ara, preveuen instal·lar-lo a Rotterdam mateix, però han rebut ofertes d’altres ciutats dels Països Baixos que també hi estan interessades. L’energia generada es podria fer servir per a altres usos, com ara il·luminar els fanals del carrer o alimentar les estacions de càrrega de les bicicletes elèctriques.

La companyia ha trobat diverses aplicacions per a aquesta nova tecnologia, que descriuen com a “rajola sandvitx”, ja que combina les dues fonts d’energia en un mateix dispositiu. Per exemple, estan preparant un projecte als països nòrdics per desenvolupar un terra calefactat, que desfaci la neu amb l’energia que extregui del trànsit de vianants i bicicletes i de la llum del sol. A més, les rajoles també es poden utilitzar per generar l’electricitat necessària per il·luminar pistes d’esport, fent servir l’energia que produeixen els mateixos jugadors. A OTEM 2000 esperen que tant espais comercials com públics acabin adaptant aquesta tecnologia. “Les rajoles es podrien col·locar, per exemple, en una plaça o a la terrassa d’un hotel i permetrien alimentar dispositius per carregar el mòbil o mantenir espais wifi”, explica Carmona.

Un dels principal obstacles del projecte és la legislació espanyola. “Aquí les lleis no ens acompanyen. La majoria de països europeus estan fomentant el balanç net -és a dir, que els productors d’energia solar puguin vendre l’electricitat que els sobra a la xarxa-, mentre que Espanya fomenta els impostos a l’autoconsum”, lamenta Ortí. En aquest sentit, els emprenedors reivindiquen que el model de les smart cities hauria d’anar acompanyat d’una aposta per les energies renovables.

OTEM 2000 també ha arrencat en paral·lel un projecte d’educació ambiental a través de tallers que conscienciïn els nens i nenes dels efectes del canvi climàtic, les energies renovables i l’eficiència energètica. “Creiem que el canvi cultural ha de començar a les escoles. Si aconseguim això, la societat començarà a tenir en compte factors com la contaminació ambiental”, explica Carmona. Fins ara la companyia encara no ha començat a facturar i ha tirat endavant a través de fons propis i una beca de la Unió Europea. És per això que s’estan plantejant traslladar el negoci als Països Baixos, on creuen que tindran més oportunitats per créixer. “Culturalment la nostra idea encaixa molt més amb la mentalitat d’Holanda o dels països del nord. Portem anys fent projectes pilot a Catalunya i encara no hem tingut sort, perquè tant les empreses com les administracions sempre s’acaben fent enrere”, explica Carmona.

stats