ELS MERCATS
Empreses 06/01/2013

La borsa celebra el 2013

Blanca Palacián I Millán Vázquez
2 min

Les borses han iniciat l'any amb fortes pujades impulsades per l'acord signat in extremis per evitar l' abisme fiscal als Estats Units, que ha injectat optimisme a totes les places financeres del món aquesta setmana. L'Íbex s'ha arribat a disparar més d'un 3% en els darrers dies, fins a recuperar els 8.400 punts, i la prima de risc s'ha desinflat més de 30 punts en una sola sessió i ha assolit mínims no vistos en nou mesos.

Davant la pregunta que es fan tots els inversors -què ens presenta el 2013?- és probable que trobem respostes favorables. El panorama per als mercats de valors l'any que ve s'anticipa positivament, amb un mercat d'habitatge més fort i una millora de les perspectives de treball. Després d'encadenar el 2012 el tercer tancament anual en negatiu, amb un descens del 4,66%, la borsa espanyola sembla decidida a canviar de rumb i deixar enrere els números vermells. En la primera jornada de negociació de l'any el principi d'acord per aturar l' abisme fiscal als Estats Units impulsava les borses de tot el món, i en especial l'espanyola.

El 2012 una reunió a mitjans d'any va empènyer les principals borses nord-americanes al nivell més alt en més de quatre anys. Tant l'S & P 500, com l'industrial Dow Jones van tenir forts guanys el 2012. Aquests avenços es van produir tot i la incertesa sobre el resultat de l'elecció presidencial i els episodis de turbulències a Europa, on els polítics sembla que estan a punt d'arribar a un acord per solucionar la crisi del deute.

Després de la resolució sobre el pressupost fiscal assolida aquesta setmana als EUA, els inversors s'haurien de sentir més còmodes i segurs sobre la situació econòmica actual i permetre un augment en les cotitzacions de les accions. A més, els mercats de valors també trobaran aquest any menys resistència per la crisi de deute europeu. Tot i que els responsables polítics de la UE encara han d'arribar a una solució integral per a la regió, sembla que la situació es podria manejar millor l'any que ve.

L'Íbex-35, malgrat que és un mal indicador de la borsa espanyola per l'excessiu pes de sectors subjectes a importants canvis regulatius (bancs i elèctriques suposen la meitat de la capitalització total) i a factors exògens que contribueixen a alterar els nivells de preus, com la prohibició de vendes en descobert, pot recuperar part de les pèrdues acumulades amb les noves perspectives econòmiques internacionals.

L'inici del 2013 no hauria pogut ser millor. Amb retorns raonables, aquest any enviaria l'índex S & P 500 cap al seu tancament rècord, aconseguit l'octubre del 2007, i això repercutiria cap a la resta de borses europees.

Millán Vázquez i Blanca Palacián són analistes de borsa.

stats