PREVISIONS
Empreses 30/11/2014

La bola de vidre de Goldman Sachs

El banc d’inversió albira un 2015 tranquil a la borsa, el petroli a un preu baix i creixement als EUA i a Europa

-damià S. Bonmatí
3 min

Un euro a un dòlar. La paritat entre les dues divises serà una realitat el 2017, com a mínim segons les previsions que la banca d’inversió Goldman Sachs ha presentat sobre l’economia mundial a curt i a mitjà termini. El banc d’inversions pronostica en un informe que el 2015 serà un any d’estabilitat, creixement moderat, petroli a baix preu, poca volatilitat i, per tant, de guanys modestos per a qui compra i ven accions. La bola de vidre de Goldman Sachs no preveu tempestes: “Els nostres pronòstics per als mercats són bastant benignes”.

Per Seamus O’Cleireacain, investigador de la Universitat de Colúmbia sobre les relacions econòmiques transatlàntiques, que l’euro s’equipari al dòlar és possible. “Però no sóc tan pessimista, encara”, matisa sobre el calendari que pronostica la multinacional d’inversió.

L’informe afirma que el debilitament de la moneda europea serà tan ràpid que la paritat arribarà el 2017. De moment, per a l’any vinent pronostica que l’euro es pagarà a 1,15 dòlars, deu cèntims menys que actualment. Des que existeix, la divisa comunitària només va cotitzar per sota del dòlar a principis dels 2000.

“NO HI HA gaire raons per ser optimista sobre la futura actuació macroeconòmica de l’eurozona, però l’economia nord-americana sí que està responent bé”, raona el professor O’Cleireacain. L’enfortiment del dòlar també s’explicaria, en opinió seva, per les bones dades d’ocupació al gegant americà i per la molt probable pujada dels tipus d’interès per part de la Reserva Federal (Fed).

Això també ho vaticina Goldman Sachs en l’informe: el banc central dels EUA probablement apujarà els tipus d’interès aquest any després d’haver-los tingut pròxims al 0%. Un més que acceptable atur del 5,8% fa pensar que es posarà punt final al diner barat, però els responsables de la política monetària de la primera potència del món s’han trobat un fre: els preus no pugen prou.

En l’última trobada de la Fed va haver-hi algunes veus preocupades pel modest creixement dels preus. La inflació interanual està a l’1,7% -ja fa tres mesos que hi és- i l’ideal per Washington seria situar-la per sobre del 2% per eliminar la por a l’estacament de preus.

El fet s’explica en part pels baixos preus del petroli. Goldman Sachs creu que les primeres matèries continuaran en la mateixa línia: el barril de Brent, que marca el preu a Europa, estarà al voltant dels 80 dòlars el 2015, una xifra similar al nivell dels últims dies. I creu que això tindrà efectes mundials. De fet, tindrà efectes positius a Europa. Mentre que els EUA continuaran creixent a bon ritme, la banca d’inversió preveu millores en el producte interior brut (PIB) de l’eurozona gràcies a l’energia més barata i als tipus d’interès baixos que Frankfurt marca.

En canvi, parla de conseqüències desiguals en les economies emergents. Creixeran les diferències entre els importadors de petroli, que se’n beneficiaran, i els exportadors, amb estructures de negoci i endeutament basades en escenaris de gasolina cara. A més, Goldman Sachs albira un bon 2015 per a Xile i l’Índia. La Xina continuarà creixent, però de manera més lenta.

Aquesta relativa estabilitat donarà algun maldecap als que viuen dels riscos financers. “La volatilitat serà baixa i els retorns també”, detallava a la CNBC el coordinador de l’informe, David Kostin, un matemàtic que treballa per a Wall Street i que no va anar desencaminat amb les previsions de l’any passat.

Les inversions en accions d’empreses i en bons de deute privat seran poc lucratives. Això sí, els bons de deute públic de països com els EUA i Alemanya milloraran la rendibilitat. “Possiblement per les expectatives que l’economia millori”, explica Edward Altman, professor expert en bons a la Universitat de Nova York.

stats