Empreses 10/01/2012

Per impulsar la capitalització de les petites empreses

2 min

Per Miquel Miró, director de la Fundació Seira.

La pujada de l’IRPF ens semblava a una majoria un sacrifici inevitable. Però si som conscients que el nivell alarmant d’endeutament correspon a les famílies i a les empreses i no pas al Govern espanyol, hem de deduir que d’aquesta pujada enresultarà una menor capacitat de despesa que posarà encara més difícil recuperar la confiança i impulsar el consum interior. A més, les entitats financeres ja s’han afanyat a posar en marxa nous productes pels inversors per evitar els nous tipus impositius. O sigui que, si per una banda és una bona notíciaqueels rendiments de capital més elevats paguin més (un 27% a partir dels 24.000.-euros), per l’altra qui en tingui tant (600.000 euros al 4%) i en tingui l'oportunitat,buscarà un producte a 3 anys amb pagament al final del període. Conseqüència: encara hi haurà menys diners disponibles per empreses i famílies, doncs els bancs continuen i continuaran mantenint el crèdit sota zero. Des d’aquí reclamo l’acció per impulsar dues coses:

  • Obligar els fons de pensions a invertir un percentatge en empreses no cotitzades (fins un 10% per què no? malgrat queamb un 1% em conformaria per començar..)
  • Que enles inversions privadesa empreses de l’economia social hi hagi una deducció fiscal del 25% pels rendiments obtingutsper les participacions en el capital d’aquestes.

L’objectiu és clar: impulsar la capitalització de les petites i mitjanes empreses del nostre país, mitjançant la incorporació de capital privat en mans de particulars. Els inversors podriengaudir debeneficis fiscals si impulssessinempreses de l’economia social. A més, s’injectaria diners en l’economia productiva avui financerament estrangulada,es desenvoluparia un nou mercat alternatiu així comserveis d’anàlisi i consultoria, es facilitaria l’ocupació a l’alliberar recursos a les empreses i es contribuiria a restaurar la confiança.

stats