Empreses 23/05/2014

Construint la ciutat inclusiva

3 min

Per Marc Cases, responsable d'expansió internacional de la cooperativa Encís

Segons l'ONU, el principal problema que castiga a les ciutats del món és la creixent desigualtat; que va en augment en la major part de les zones que s'estan urbanitzant tant en països emergents com en economies desenvolupades. Els experts alerten que la pobresa, la marginació o l'atur poden donar lloc a “explosions socials”. En els últims 20 anys el 53% de la riquesa generada al món ha anat a parar a l'1 % més ric de la població , el que ha eixamplat la fractura entre aquest grup i els 1.000 milions de persones que viuen als 50 o 60 països més pobres del món.

Per aquest motiu, el programa d'Assentaments Humans de les Nacions Unides (UN-Habitat) organitza bianualment el World Urban Forum (WUF) ―la principal conferència mundial sobre ciutats que es va celebrar el passat mes d'abril a la ciutat colombiana de Medellín― amb l'objectiu de reflexionar sobre possibles propostes per combatre la desigualtat i fomentar l'equitat. Més de 22.000 persones de 142 països diferents van assistir a aquest fòrum que tenia com a lema de debat “Equitat urbana en el desenvolupament – Ciutats per a la vida”. Des de la cooperativa Encís vam participar en aquest fòrum amb la finalitat d'aportar la nostra experiència en mediació i intervenció comunitària, així com per generar networking amb altres actors internacionals per aprofundir en la millora de les societats.

En aquest context, vam tenir l'oportunitat de complementar en el WUF el concepte d’Eco-city; una proposta de ciutat sostenible integral que hem desenvolupat de manera conjunta amb el Centre d'Investigació Tecnològica VTT; de Finlàndia, i l'Institut Alexander von Humboldt; de Colòmbia amb el propòsit de promoure la regeneració i el desenvolupament sostenible de comunitats i barris. Una ciutat sostenible no passa només per que ho sigui a nivell mediambiental, sinó que també passa per que sigui sostenible tant a nivell econòmic i social. És per aquest motiu que, des d'Encís, defensem la implicació de la ciutadania en processos de reorganització urbanística. D'acord amb això, els principals eixos d'actuació són la participació ciutadana, l'impuls de la ciutat per a les persones, la convivència i la intervenció comunitària. La promoció de la participació ciutadana és essencial per el benestar de la comunitat. Des d'Encís considerem que un ciutadà que participa és un ciutadà orgullós de la seva ciutat. En aquest sentit, és essencial solucionar els problemes de mobilitat urbana posant la salut de les persones i l'eficiència energètica en primer lloc a través de campanyes de sensibilització. En l'àmbit de la convivència, desenvolupem una metodologia d'acció comunitària basada en l'aportació d'eines i recursos als ciutadans per apoderar-los com a agents de transformació social. Un altre aspecte rellevant és la promoció de la igualtat d'oportunitats educatives, culturals i de mobilitat, com a motor de desenvolupament econòmic i social. Aquestes accions contribueixen a pal·liar les principals problemàtiques socials que afecten a les ciutats. Des d'Encís dissenyem processos de participació posant èmfasi en la implicació de les persones i les comunitats en les intervencions que es realitzen en el seu territori. Ens avalen més de vint anys d'experiència en el disseny, la implementació i la gestió de serveis d'atenció a les persones amb la voluntat de construir ciutats inclusives. És a dir: basades en la promoció de la igualtat d'oportunitats.

stats