Empreses 06/12/2011

Durban, dia 9

5 min

dimarts, 6 de desembre de 2011

És dimarts i queden només quatre dies de negociacions per tancar acords a Durban. La part de la conferència on prenen part els caps de govern i ministres solia començar el dimecres, però a Durban s'inicia avui a les 3 de la tarda.

Abans us comentaré que m'he enterat d'una declaració que va fer Christiana Figueres a un acte que va tenir lloc ahir fora del recinto on té lloc la conferència, a un hotel on s'hi feia el "World Business Day". Per tal de motivar el món dels negocis, Christiana va dir que "el món de l'empresa s'ha d'involucrar a fons, doncs la feina que estan fent a Durban els delegats (dels diferents països) és un pla de negocis pel planeta". Sabedora que des del món empresarial es critica lo lent que és el procès, les discussions i la presa de decissons, va afegir "No jutgeu l'avanç per les onades, sino pel corrent d'aigua". Es va mostrar força optimista amb el resultat de les negociacions.

Assisteixo al matí a una reunió fora de la conferència que duu el títol: "Construïnt ciutats baixes en carboni i resistents al canvi climàtic". Hi parlen autoritats municipals de ciutats com Vancouver (el tinent d'alcalde David Cadman, de Nantes (el tinent d'alcalde Ronan Dantec, o la Ministra de Medi Ambient de Ciutat de Mèxic, Martha Delgado. Han posat a disposició de les ciutat un software, de manera que les ciutats puguin fer el recompte de les emissions de GEH i també fer-ne un informe. El motto és senzill i conegut, "si no ho pots comptar, no ho pots millorar". Ja hi han 51 grans ciutats apuntades. Es proposen dur a terme una reducció del 80% de les emissions d'aquestes ciutats fins a 2050.

Una altra reunió és l'organitzada per la Global Environmental Facility, una entitat que fa estudis encarregats per importants entitats financeres i inversors internacionals. Hi participen el Bank Mundial i l'Asian Development Bank. En un dels estudis, iniciat el 2010 en una reunió a Manila i seguit el passat novembre a Washington, conclueixen que: 1) La inversió en eficiència energètica és altament efectiva en costos. 2) Els subsidis als combustibles fòssils actúen com element dissuasori de millorar l'eficiència energètica. En un altre estudi dut a terme pel Independent Evaluation Group per encàrrec del Banc Mundial concloues: 1) Per cada dòl.lar invertit energies renovables s'estalvien 0,4 tones d'emissions de CO2. 2) Per cada dòl.lar invertit en eficiència energètica s'en estalvien 2,2 tones de CO2. Encara més convincents (si cal) són els números quan presenten inversió analitzada en dos eixos, estalvi d'emissions de CO2 en un eix, retorn del capital en l'altre eix. Veient-ho queda clar on hem d'anar a Catalunya pel bé del país, de l'economia i del planeta.

A les 15:16, amb un pèl de retard, s'inicia el plenari d'alt nivell, perquè hi participen caps d'estat i primers ministres. Obre l'acte la presidenta de la COP17 i segueix una introducció de Christiana Figueres. La presidenta de la COP17 cita després un dels seus leitmotiv: "Salvem tots junts el demà avui".

Segueix Ban Ki-Moon, que amb la seva presència dóna encara més relevància al plenari i la conferència. Recorda la recomanació de l'oficina meteorològica mundial i del IPCC en el sentit que cal reduir les emissions globals de CO2 al 50% del que eren el 1990 fins al 2050 (els països desenvolupants han de fer reduccions més dràstiques per a que surtin els números). El president de Sudàfrica fa un parlament molt emotiu, recorda que els països desenvolupats són els que han de prendre el lideratge en reduir les seves emissions i acaba, dirigint-se als representants de tots els països "No crec que vulgueu decepcionar als ciutadans de tot el món".

Parlen a continuació diversos representants de països, dels que destaco els que parlen en nom d'un bloc o grup de països: el president de Nauru, en nom dels estats-illa de les petites illes del pacífic, l'ambaixador d'Argentina, en nom del G77+Xina, per la UE parlen la Comissària d'Acció Climàtica, la danesa Connie Hedegaard i el ministre de medi ambient de Polònia Marcin Korolec (aquest país té la presidència rotativa de la UE), el ministre de canvi climàtic i eficiència energètica d'Austràlia, en nom del grup anomenat Umbrella, el ministre de boscos i medi ambient de Gàmbia, en nom dels Països poc Desenvolupats i, finalment per tancar la sessió d'avui, el ministre d'afers exteriors de Grenada, en nom del grup AOSIS.

Tots els grups portaveus dels grups demanen la continuació del protocol de Kioto, el compromís a reduccions d'emissions vinculants legalment, equitat, responsabilitat comuna, però diferenciada, entre països,..., tot i que alguns grups, com el de les petites illes-estat AOSIS, fan èmfasi també en els fons d'adaptació, per fer front finacerament a l'impacte que ja estan tenint del canvi climàtic. Només hi ha un grup, Umbrella, que ho formula diferent. El portaveu australià assenyala quatre punts 1) Que els països del grup umbrella es comprometen a aportar fons per l'adaptació al canvi climàtic, en l'anomenat fast-track. 2) Que ja estan ajudant Àfrica amb l'aport de tecnologies netes i també parla, sense concretar, d'aportar diners al Fons Climàtic Verd. 3) Treballen a cada país del grup per reduir les emissions de CO2, també sense concretar. 4) Diu que la pedra angular serà en els esforços de mitigació dels països que hi hagi unes bones eines per fer els informes i per a verificar les reduccions de les emissions. També destacable la posició clara de la UE, doncs en veu de Connie Hedegaard diu que la EU es compromet a signar el segon periode del Protocol de Kioto, encara que altres no hi siguin presents, però posa com a condició que els que no hi són hi posin una data en la que es comprometen a incorporar-se al protocol.

stats