Empreses 01/12/2011

Durban, dia 3

3 min

dimecres, 30 de novembre de 2011

Avui hi ha hagut plenaris de la COP, de la COP/MOP, així com reunions de grups de contacte i de consultes informals d'un gran nombre de punts a les agendes de AWG-KP, AWG-LCA, SBI (Comissió Subsidiària d'Implementació, Subsidiary Board of Implementation) i SBSTA (Comissió Subsidiària de Consulta Científica i Tecnològica, Subsidiary Board of Scientific and Tecnological Advice).

S'ha fet públic que la propera COP18 tindrà lloc a Qatar, que competia amb Corea del Sud. En un àmbit més de procediments, Mèxic, amb el suport de Colòmbia i la UE, presenta una esmena per permetre, com a ultimíssim recurs, que es pugui votar i no anar a la via del consens; de manera molt emocional expliquen que la proposta d'esmena és per evitar la paràlisi en alguns temes. Aràbia Saudita, Venezuela i Bolívia s'hi oposen, argumentant que ells només poden donar suport al consens; s'obrirà una ronda de consultes. Recordem que els dos primers d'aquests estats tenen producció important de petroli i el darrer ocupa el segon lloc per tamany de les reserves de gas de Sudamèrica. És un clar bloqueig a permetre les votacions i a que hi hagi avenços més ràpids.

Podem assistir, com observadors, a les reunions dels grups de contacte, però només a la primera i la darrera reunió de cada grup; les demés són a porta tancada. Avui he pogut assistir a la primera reunió del grup de contacte de AWG-LCA que tracta el punt 3.4 de l'agenda: finances. Ha estat interessant per aprendre com funciona el procès.

Nosaltres assistim a la conferència com Organització No Governamental, i dins d'aquestes com empreses. Tenim una reunió important només començar el dia, sempre de 9 a 10, dins el grup que s'anomena BINGO i que no va de jocs sino de Business and Industry Non-Governmental Organization. Durant aquesta hora compartim informació del dia anterior. Com que a la majoria de reunions de consultes informals no s'ens permet l'entrada, podem participar a les nombroses reunions en paral.lel (side events).

En concret avui a la tarda n'hi ha hagut un de ben interessant organitzat per institucions de gran prestigi: l'Institut Fraunhofer per Systemes i Recerca en Innovació (Fraunhofer ISI) i per l'Institut de Tecnologia de Tokio. El tema era "Com dissenyar polítiques eficients pel món post-2012?".

Dins aquest acte hi ha fet una presentació Tobias Schmidt, de l'Institut Federal Suís de Technologia de Zurich (ETHZ, Eidgenössische Technische Hochschule Zürich) i hem après que en un estudi fet a 7 països europeus (Alemanya, Espanya, França, Itàlia, Polònia, Eslovàquia i Ucraïna) resulta que l'esquema de comerç de carboni europeu (EU ETS) ha tingut en les primeres fases (1 i 2) efectes contraris als desitjats.

Concretament, ha augmentat la inversió en noves plantes de combustibles fòssils (carbó), que és just el contrari del que es pretenia. Això ha passat a Alemanya perque el govern alemany va aprovar una llei que donava 14 anys de permís a les tèrmiques de carbó si es posaven en marxa abans de 2012. Es va corregir el problema, però ja era massa tard per algunes plantes.

En l'àmbit logístic els autobusos de la COP17 que porten els participants dels hotels a la seu de la conferència no van amb biocombustible (com alguns autobusos hi anaven a la COP16 a Cancun). En canvi. a una distància d'1 Km de l'entrada hi ha en el terra unes enganxines grosses separades uns 15 metres una de l'altra que indiquen ben clarament i visual el transport a peu. Com que tenim l'hotel a tot just 15 minuts, això és el que fem nosaltres, anar a peu.

stats