Empreses 30/11/2011

Durban, dia 2

2 min

dimarts, 29 de novembre de 2011

La reunió estrella del dia d'ahir va ser el plenari d'apertura de la COP. Avui, les reunions estrella han estat els plenaris d'apertura del Grup de Treball del Protocol de Kioto (AWG-KP, Ad Hoc Working Group on the Kyoto Protocol) i el del Grup de Treball sobre Acció de Cooperació a Llarg-termini (AWG-LCA, Ad Hoc Working Group on Long-term Cooperative Action).

A més a més, els diferents grups de contacte van iniciar consultes informals sobre tots els temes que s'obren i queden sobre la taula.

Al plenari del AWG-KP, presidit pel nozelandès Adrian Macey, cal destacar l'afirmació d'Argentina, en nom del G77 + Xina, dient que cal que els països desenvolupats posin damunt la taula compromisos de reducció d'emissions que siguin més ambiciosos, lamentant que les promeses fetes fins ara són insuficients. Representants de diferents grups demanen un compromís urgent per un segon periode del Protocol. Els EUA no hi han intervingut.

D'altra banda, al plenari del AWG-LCA, presidit per l'americà Daniel Raifsnyder, la UE ha insistit que de Durban n'ha de sortir un nou acord marc amb força legal, que ha d'estar llest l'any 2015, al mateix temps que reafirma el compromís de la UE a posar el marxa de manera conjunta el FCV. El representant d'Aràbia Saudita manifesta la seva preocupació perque alguns països bloquejen alguns punts concrets.

Precisament, en relació al Fons Climàtic Verd, aprovat a Cancun el desembre de 2010, cal recordar que a dia d'avui està buit encara.

A banda de totes les reunions formals i informals en marxa, un punt a destacar és que per primer cop Xina ha parlat en nom dels països BASIC (Brasil, Xina, Índia i Sudàfrica). Molts especulen que el fet que aquests quatre països parlin en bloc, pot tenir un pes important sobre el resultat de la conferència de Durban.

stats