Empreses 29/11/2012

Doha, Qatar

3 min

Arrenca la 18ena Conferència de les Parts a Doha. La Secretaria en cap de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), Christiana Figueres, ja ha fet el parlament d'apertura de la conferència dedicat a la premsa. Aquesta trobada anual dels 195 països de la convenció durarà dues setmanes, del 26 de novembre al 7 de desembre.

Des de la darrera convenció, la COP17 a Durban, l'activitat ha estat constant, amb reunions a diferents països i sovint a Bonn, on té la seu la UNFCCC. Cal aquesta macro-trobada anual? Normalment es poden reunir entre 15 i 25 mil participants. Sí que és necessària. La convenció arrenca ara fa 20 anys, a la cimera de Rio de Janeiro i té el rang de Tractat. Tots els països de les Nacions Unides es van posar d'acord en que calia limitar les emissions a l'atmosfera de Gasos amb Efecte d'Hivernacle (GEH), principalment el CO2, per evitar l'escalfament del planeta, que comporta un canvi climàtic sense precedents a la història de la humanitat. Es van posar d'acord en el què tots els països, però no pas en el com i encara seguim discutint.

Seria injust dir que no s'han fet avenços, un dels més importants el conegut com a Protocol de Kyoto, que arrenca a la COP3 cel.lebrada a Kyoto, Japó el 1997. Aquest protocol afecta als països industrialitzats (desenvolupats) que són els que han contribuït en major part al CO2 que s'ha acumulat a l'atmosfera des que va començar l'era industrial.

Una qüestió clau que cal resoldre ara és la continuació del Protocol de Kyoto durant el segon periode de vigència, doncs el primer periode s'inicià el 2007 i acaba el desembre de 2012. Cal que els països desenvolupats es posin d'acord en quins objectius de reducció es plantejen assolir de 2013 a 2020. La UE com a bloc ja s'ha compromès de manera unilateral a reduir en un 20% les emissions de GEH fins el 2020; hi ha països, però, que ja s'han fixat un objectiu més ambiciós per 2020, com Alemanya que ha fixat ja a la seva legislació un 40% de reducció.

A més a més de la conferència principal, hi han en marxa cinc branques originades a les diferents COP. Totes aquestes branques també es troben i prenen decisions durant les dues properes setmanes: 1) El Cos Subsidiari d'Implementació (SBI); 2) El Cos Subsididari sobre Consulta Científica i Tecnològica (SBSTA); 3) El Grup Ad-Hoc sobre compromisos Addicionals sota el Protocol de Kyoto (AWG-KP); 4) El Grup Ad-Hoc Acció Cooperativa a Llarg Termini (AWG-LCA); la darrera branca 5) es va crear durant la COP a Durban, la Plataforma de Durban sobre Acció Millorada (ADP).

Per anar escalfant l'ambient, el Banc Mundial ha publicat un informe al inici de la conferència, on s'afirma que es preveu ja ara un augment de 4ºC de la temperatura promig de la Terra fins a finals de segle; els efectes seran devastadors si no som tots més ambiciosos amb els compromisos de reducció de GEH. L'Agència Internacional de l'Energia ja ha confirmat que el 2011 va ser l'any amb les emissions de CO2 més elevades enregistrat fins ara.

Els reptes són molts, però els delegats de totes les nacions emprenen la tasca amb ganes de fer més tots plegats. Alguns delegats ja han citat durant el Plenari d'apertura l'huracà Sandy, una forta tormenta tropical que ha fet estralls a una zona molt poblada. Aquestes tormentes fortes sovintejaran més amb l'escalfament del planeta. Veure el video (cal avançar fins al minut 20) presentant al Senat dels EUA els danys devastadors provocats pel Sandy.

stats