Empreses 07/12/2012

Doha: Have you seen the rainbow?

3 min

Segueixen les negociacions per aturar el Canvi Climàtic a Doha. Dijous ha tingut una notícia positiva, Christiana Figueres anunciant des de l'event Momentum for Change, que el grup que treballa en la continuació del Protocol de Kyoto ja ha completat la feina. No vol pas dir que està tot fet, però és clau que els ministres disposin d'un document molt clar i que puguin decidir. La decisió que hauran de prendre els representants del governs és si la segona fase de Kyoto serà de només 5 anys de 2013 a 2017 (com volen els països en desenvolupament) o bé de 8 anys de 2013 a 2020. Els nivells de reducció ja estan fixats i seran del 20% per la UE.

Els demés grups, que treballen principalment en un acord per reduir emissions de CO2 i que vinculi legalment a tots els 194 països a partir de 2021, estan més encallats. De tota manera, el que s'anomena mitigation gap, és a dir la diferència entre totes les reduccions de CO2 compromeses per tots els països i el que s'hauria de reduir realment per mantenir l'escalfament i el clima de la terra a nivells acceptables, creix. És una indicació clara que no anem bé; que s'avança però no és suficient el que es fa.

No és doncs estrany que, un dia sí i un altre també, els delegats i totes les persones que atenem la COP18, siguem rebuts per activistes, generalment molt joves, que són els que més patiran els efectes del canvi climàtic, i ho saben. Són els delegats dels països els que, al cap i a la fi, prenen les decisions que es prenguin i els que signen els acords (o desacords). Aquesta rebuda pot ser silenciosa amb persones-pancarta, però també pot ser una mica més moguda i directa amb el "DELEGATES, do you want to know how to become a HERO?, listen up!"

Totos els països grans i petits fan un clam per a que al món es prenguin decisions. Fins i tot un representant de l'Estat del Vaticà (Monsenyor Petar Rajic, nunci apostòlic a l'ambaixada de Kuwait) demana que es prenguin mesures per aturar el canvi climàtic. Un matís és que, on tothom parla de protecció del clima o del medi ambient, ell parla de protecció de la creació. Al final, tot suma.

Hi han també nombroses organitzacions no governamentals que demanen que es prenguin mesures. Una que vull mencionar és el Consell Mundial d'Esglésies, el World Council of Churches, que es centra en una de les moltes illes del Pacífic que seran totalment cobertes pel mar, Tuvalu. Interessant la mescla de creences diverses de caire religiós amb pedaços d'informació científica sobre el canvi climàtic que es poden veure al vídeo d'on he tret el títol; explica un dels entrevistats la creença que si veuen l'arc de sant Martí, el mar deixarà de pujar: "Have you seen the rainbow?".

Es dona per segur que les negociacions, previstes per acabar avui divendres a la nit, s'allargaran fins diumenge. A l'empresa que s'encarrega del transport en autobús entre els hotels i el centre on es fa la Convenció, ja li han allargat el contracte fins diumenge.

stats