Empreses 15/12/2014

El sector de l'inserció laboral a debat: present i futur

3 min

Si alguna vegada has utilitzat els recursos d’un Servei d’Orientació Professional, t’hauras trobat amb un/a Insertor/a que t’haurà orientat en el desenvolupament de la teva carrera. Tal com passa en moltes altres ocupacions, en l’actualitat els Insertors/es afronten diferents canvis professionals que configuren nous reptes de futur per a la professió.

En aquest context, el passat 2 de desembre Barcelona Activa va acollir una jornada organitzada per l‘Associació de Professionals de la Inserció Laboral de Catalunya (APILC) amb motiu del seu 15è aniversari. Enguany, L’associació ha volgut que l'Assemblea anual no fos només un tràmit i l'han fet coincidir amb una jornada que, a més a més d’aportar informació i coneixement actual del sector, proposés un espai on posar en pràctica el networking de totes les persones assistents.

La primera part de la jornada es va organitzar al voltant d’una taula rodona que reflexionava entorn del perfil professional de l’ Insertor/a Laboral, per debatre sobre els diferents reptes de futur que afronta la professió. Com va destacar Lorenzo di Pietro, Director Operatiu de Capacitació professional i Ocupació de Barcelona Activa, alguns d’aquests reptes són la transformació del perfil professional de l’Insertor/a en un mercat de treball més diversificat (amb l’aparició de nous agents privats, per exemple), així com el treball amb col·lectius amb taxes d’atur per sobre de la mitjana.

En una línia similar, la Responsable de la Xarxa d’Orientació de la Generalitat de Catalunya, Marta Masagué, va referir les possibilitats que ofereix la professió d’exercir en molts diversos àmbits (Col·legis professionals, consultories, Universitats...) i va comentar també els reptes que la mobilitat professional implica pels treballadors, així com també pels i les Insertors/es que han d’orientar a les persones en un mercat de treball cada cop més internacionalitzat.

La tercera aportació a la taula va ser la de Mercè Gómez, Directora de NAU Desenvolupament Professional, que va destacar la integralitat de la tasca de l’insertor/a, que abasta funcions com la orientació, la formació, la intermediació i la prospecció d’empreses, entre d’altres. Igualment, va fer una valoració de les principals competències vinculades a l’ocupació d’ Insertor/a laboral:

Per últim, Esther Adrover Responsable àrea d’inserció d’AVBC Formació i Inserció Laboral, va detallar com les entitats que treballen per a la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social han hagut de cercar fórmules per posar el talent al servei del col·lectiu de professionals de l’inserció.

La jornada va finalitzar amb una activitat pràctica de networking, dissenyada per Rosaura Alastruey, Directora de ProyectosTIC.com, que va posar de manifest com el networking és una eina indispensable que permet un contacte directe amb les empreses i els professionals.

La jornada es va tancar amb l’assemblea de l’APILC tot analitzant els escenaris de futur del sector.

Publicat per:Angela Guillen, Equip Tècnic de Barcelona Activa.

stats