Empreses 26/09/2012

El sector aeronàutic fa volar la teva imaginació

3 min

Celebrem a Barcelona la Festa al Cel, el Festival Aeri més antic i rellevant de tot el territori espanyol i un aparador privilegiat per a la indústria aeronàutica. L’esdeveniment reuneix cada any més de 300.000 persones. El que potser no saps és que el sector ocupa al voltant de 40.000 persones a Espanya -20.000 llocs de treball, directes i indirectes, a Catalunya- i ocupa el cinquè lloc en el rànquing europeu. Bon posicionament internacional d’Espanya i Catalunya El sector incorpora els àmbits del l’aeronàutica i l’espai. Les activitats més destacades de l’aeronàutica són l’aviació comercial (transport de persones i de mercaderies) i l’aeronàutica esportiva, auxiliar i militar. En el cas de l’espai, a més de l’exploració espacial, destaquen les activitats associades a desenvolupar aplicacions i serveis per satèl·lit. Tant Espanya en el seu conjunt com Catalunya s’han consolidat en el panorama internacional al llarg de les darreres dècades. A nivell espanyol, la indústria aeronàutica és una de les poques que poden cobrir totalment la cadena de valor de desenvolupament d’una aeronau, mentre que Catalunya aposta per desenvolupar infraestructures modernes que amplien la capacitat de rebuda de passatge i de serveis associats a la indústria aèria. En l’àmbit espacial, les missions continuen en expansió. Així, Catalunya és proveïdora de l’Agència Espacial Europea (ESA), la NASA i d’altres agències espacials nacionals. Aquest posicionament ha estat estat possible per l’aposta de les institucions i del teixit empresarial local. Els organismes públics del sector han generat noves sinergies de participació amb empreses privades per posar en marxa projectes com el Parc Aeroespacial i de la Mobilitat a Viladecans, que esdevé un nou pol d’atracció econòmica, de capital humà altament qualificat, i de know how entorn al sector.

Sortides professionals múltiples i diverses

El sector demanda professionals altament qualificats donat l’alt component científic i la forta competitivitat. Així, el volum de llicenciats, enginyers i directius és molt elevat (72%), principalment titulats en Enginyeria aeronàutica, Telecomunicacions, Informàtica i Electrònica, encara que també hi tenen cabuda altres especialitats com les Matemàtiques, la Física, la Química, la Geologia o la Geografia. Atenent a l’activitat professional, un 25% es dedica a l’R+D, com els Enginyers/es de R+D+i, els Investigadors/es o els Tècnics/ques de projecte d'investigació. I un 59% s’ocupa en producció, com són exemple el Director/a d'operacions, l’Enginyer/a de prototipatge o l’Enginyer/a de sistemes d'instrumentació espacial. El sector també demanda professionals amb un menor nivell de qualificació però amb una gran formació pràctica en electricitat, manteniment i disseny industrial. Bon exemple en són el Modelador/a ALIAS, l’Ajustador/a mecànic de precisió o el Verificador/a de qualitat de superfícies. Els idiomes són de gran utilitat en un escenari amb una elevada mobilitat professional internacional i, particularment, intraeuropea. A més de l’anglès, és recomanable tenir coneixements d’alemany en el segment aeronàutic, i de francès en el segment espacial.

El desenvolupament de noves infraestructures aeroportuàries, el clúster Barcelona Aeronàutica i de l’Espai (BAIE), l’existència de centres tecnològics i de recerca, i el prestigi de les escoles de formació catalanes que disposen d’estudis en especialitats aeroespacials, garanteixen un capital humà i tecnològic ajustat a les necessitats del sector a escala local, nacional i internacional.

Com diu l’eslògan de la Festa del Cel d’enguany “Deixa volar la teva imaginació”: Et sumes al sector aeronàutic? Publicat per:Carolina Lorenzo, Equip Tècnic del Centre per al Desenvolupament Professional Porta22 de Barcelona Activa.

stats