Empreses 08/11/2012

El repte dels 45

3 min

Un dels col·lectius amb més dificultats a l’hora de cercar feina en el mercat de treball actual és el de les persones majors de 45 anys. Si a més afegim que algunes d’aquestes persones pot fer molt de temps que no treballen o no reciclen els seus coneixements, les empreses es tornen més exigents a l’hora de considerar aquestes candidatures.

Enfocament:

  • Conèixer les tendències i les demandes del mercat de treball és el punt de partida per afrontar un canvi professional i valorar les sortides laborals actuals. És molt important estar actualitzat en les noves tecnologies i en les novetats del teu sector. Apunta’t a cursos si fa temps que no reps formació i començar a cercar feina el més aviat possible per evitar períodes inactius molt llargs.
  • Tenir confiança i perseverança.Els casos d’acomiadament, mobbing o negatives reiterades vers la pròpia candidatura poden provocar una baixada d’autoconfiança i motivació. Si et trobes en aquesta situació és molt important recuperar la il·lusió i l’actitud positiva. La insistència és un factor clau: quan més et moguis més possibilitats tindràs de trobar feina.

Al Programa per al Desenvolupament Professional de Porta 22 trobaràs moltes activitats gratuïtes on podràs treballar aspectes com la resiliència, l’autoconfiança i la gestió del canvi.

Estratègia:

  • Currículum: et recomanem que no posis l’edat. La tendència actual és posar en l’apartat de dades personals només el nom i les dades de contacte. D’aquesta manera les empreses es centren en les competències del candidat. A l’apartat de “Experiència professional” explica bé tot el que vas fer a cada empresa. Si a més fa temps que no treballes, pots posar el nombre d’anys que vas estar a cada empresa en lloc de dates antigues.
  • Contactes: parla amb amics, antics companys d’altres feines, d’estudi o fins i tot professionals de recursos humans amb els quals has coincidit en altres processos de selecció. Explica’ls obertament que estàs en recerca activa de feina, així podran sorgir noves oportunitats.
  • Imatge professional: et convé mostrar-te com a treballador experimentat amb maduresa professional i un profund coneixement del sector, que sap realitzar la feina amb seguretat i garanties d’eficàcia. Fes èmfasi en el teu entusiasme, compromís, flexibilitat i remarca les ganes de treballar en un equip multi edat, on tots els membres es puguin beneficiar de l’experiència dels més veterans i de l’energia dels més joves.

Recursos específics

  • Empleo senior és un portal de recerca de feina especialitzat en professionals madurs.
  • Empleo mayores de 50 de Twitter.
  • Fundacions Adecco, Randstad i Manpower també ofereixen serveis inserció de persones majors de 45.

Vols crear la teva empresa? Alguns recursos de finançament per emprendre

  • Si et trobes en situació d’atur o amb un treball precari a Acció solidària contra l’atur ofereix microcrèdits fins a 6000€ sense interessos, presentant un pla d’empresa viable d’un projecte d’autoocupació.
  • A Barcelona Activa tindràs accés a diferents recursos per emprendre participant a una sessió informativa. També existeix el programa Idees madures específic per a persones emprenedores de més de 40 anys el qual ofereix tres edicions a l’any.
  • Per Capitalitzar de l’atur informa’t en la teva oficina del Servei d’ocupació de Catalunya (SOC).
  • Consulta també Instituto de Credito Oficial (línies de “emprendedor” i “liquidez”).

En definitiva, pots cercar feina per compte aliena, crear la teva empresa o treballar com a professional autònom, però recorda que la tenacitat, l’esforç i la confiança t’ajudaran a afrontar nous reptes professionals.

Publicat per:Joana Sanz, Equip Tècnic del Centre per al Desenvolupament Professional Porta22 de Barcelona Activa.

stats