Empreses 21/10/2015

Què responc si em pregunten: Professionalment, on et veus d’aquí a 5 anys?

3 min

Aquesta és una de les preguntes més complexes de respondre en una entrevista: a l’empresa li hem d’explicar quines potencialitats creiem que tenim més enllà del lloc de treball concret que ens estan oferint, i quines són les nostres expectatives de creixement dins de l’empresa. Igual que quan parlàvem de com respondre a la pregunta de si mai ens havien acomiadat, la clau es troba en una bona preparació de la resposta. La diferència es troba en què en aquest cas és fonamental no perdre mai de vista a quin lloc de treball ens estem postulant ,i a partir d’aquí elaborar la resposta. Evidentment, una part de la resposta obvia és que a cinc anys vista, el nostre objectiu és estar treballant en la mateixa empresa, però el fons d’aquesta pregunta està en el tipus de tasques i el lloc de treball que volem estar desenvolupant en els pròxims anys. Volem estar desenvolupant el mateix lloc de treball al què ens postulem o un altre? L’experiència de 5 anys ens ha de capacitar per desenvolupar noves tasques però, quines? Com podem respondre a aquesta pregunta?

  • Sigues “realistament ambiciós/a”. Aquesta pregunta et demana que et projectis en el futur i expliquis quina trajectòria voldries tenir en l’empresa. Una falsa modèstia pot ser interpretada per qui t’entrevisti com a falta de sinceritat o de motivació, i un excés d’ambició com a falta de realisme en la teva auto-percepció com a professional.
  • Tingues en compte qui et fa la pregunta. Si qui t’està entrevistant serà el teu superior directe, estigues alerta per si la resposta pot ser incompatible amb la seva metodologia de treball. Per exemple, no et projectis com a treballador individualista si intueixes que la cultura de l’empresa fomenta el treball en equip. I sobretot, vés en compte i evita que la resposta s’interpreti com un “el meu objectiu és acabar fent la feina que tu fas”.
  • Posa de rellevància talents “ocults” i que no hagis destacat per al lloc de treball actual i que creguis que poden ser rellevants per a la teva projecció professional. Això t’ajudarà a donar una visió més completa de tu com a professional
  • Parla del com, evita el discurs buit. Explica clarament com penses créixer dins l’empresa i quines capacitats posaràs en joc. Demostra la teva capacitat de planificació en el disseny del teu futur professional dins l’empresa. Necessites algun cop de mà de l’empresa per arribar allà on dius? És el moment de dir també què esperes tu de l’empresa en els pròxims 5 anys.

Per a respondre a aquesta pregunta és fonamental tenir cert coneixement sobre l’empresa a què estàs optant. Per això, és important que cerquis informació abans de realitzar l’entrevista, i que quan l’entrevistador t’ofereixi la possibilitat de realitzar preguntes, ho aprofitis també per obtenir informació que t’ajudi a respondre. Tens més dubtes o t’agradaria entrenar-te en respondre aquest tipus de preguntes? A Barcelona Activa hem dissenyat una sèrie d’activitats pensades per ajudar-te a sortir airós d’aquest tipus de preguntes, aprofita-ho! Publicat per:Mireia Puig, Equip Tècnic de Barcelona Activa

stats