Empreses 23/12/2013

Estàs de vacances? Posa’t a treballar!

3 min

Des de fa molts anys, molts joves estudiants han aprofitat els períodes de vacances escolars per a realitzar la seva primera aproximació al món laboral. És molt freqüent que els joves vegin les llargues vacances d’estiu com una bona manera de posar-se a treballar i guanyar uns diners per tenir durant el següent curs acadèmic.

Ara ens trobem també en un d’aquells períodes vacacionals - que en el cas dels estudiants universitaris es pot allargar ben bé durant un mes - en el que són molt típiques les feines temporals, com poden ser embolicar regals als grans magatzems, treballar a fires i mercats nadalencs, fer de cambrer en algun restaurant, etc. També hem de tenir en compte que és en aquestes dates quan els grans establiments de roba comencen a ampliar les seves plantilles de cara al període de vendes més fort de l’any, com és el Nadal seguit de les rebaixes d’hivern.

A part dels joves, les feines de temporada també són un bon recurs per a totes les persones que estan en recerca activa de feina i el seu objectiu és un treball estable, però mentrestant, aquestes ocupacions els mantenen en actiu i els proporcionen una experiència i creixement competencial que poden reflectir en el seu currículum.

Voler treballar en les feines estacionals fa que els joves es plantegin i aprenguin un munt de coses en poc temps: vull treballar al Nadal per treure’m uns dinerons, però, per on començo?...i el meu currículum, el tinc al dia? ... faig córrer la veu o entro a l’infojobs? Totes aquestes qüestions ja fa que els joves prenguin consciència de que el món laboral no és tan lluny com creien i de que les eines que han de fer servir per buscar feina són les mateixes, es tracti d’una feina de temporada o de la feina de la seva vida.

D’altra banda, aquests treballs temporals, que en molts casos no seran les feines del futur professional de molts joves, els apropen a una realitat del mercat laboral: horaris llargs, moltes hores seguides dempeus, mostrar sempre un somriure si toca fer tasques d’atenció al públic, treballar molt ràpid perquè la feina s’acumula...

Per poder aprofitar aquesta oportunitat, la regidoria d’Adolescència i Joventut de l’Ajuntament de Barcelona amb col·laboració amb Barcelona Activa, organitza Cicles de Treball on posa a disposició dels joves ofertes de feina de temporada i activitats de temàtica laboral que es realitzen als diferents Punts d’Informació Juvenil de Barcelona.

Un cop els joves tornen a la seva rutina diària, a l’Institut o a la Universitat, encara poden fer una lectura molt positiva de la seva recent experiència laboral: fer el balanç de com s’han sentit, què han demostrat, en què els cal millorar, què els ha resultat més complicat de fer... i en resum, tot allò que es refereix a les pròpies competències clau, és a dir, allò que mostrem als altres en el transcurs d’una feina: preocupació per l’ordre i la qualitat, treball en equip, orientació al client, orientació a l’assoliment, autoconfiança, comunicació... Precisament allò que recordaran de nosaltres per a la propera temporada.

Publicat per: Laura Fernández, Equip Tècnic de Barcelona Activa

stats