28/04/2013

La batalla pel Turista xinès

2 min

Cal estar molt atents als ràpids canvis que s'estan produint en el turisme mundial, un sector clau per a l'economia catalana. L'Àsia, per exemple, ja és l'emissor de turistes més gran del món: 153,5 milions d'asiàtics van viatjar a l'estranger el 2012, segons les xifres proporcionades en l'últim Saló Internacional del Turisme de Catalunya.

Els països emergents són els motors del creixement turístic mundial. Un mannà excel·lent per a una Europa en crisi, que va rebre 535 milions de visites de fora el 2012. Una xifra que el 2013 augmentarà un 5,9%, segons l'FMI, gràcies al creixement de les economies asiàtiques, com a conseqüència de l'aparició de classes altes i mitjanes amb ganes de viatjar.

Però més important que el nombre de turistes, és la quantitat que es gasten durant l'estada. Els 83 milions de xinesos que van viatjar a l'estranger el 2012 es van gastar ni més ni menys que 75.500 milions d'euros, un 40% més que el 2011. La Xina és el primer mercat emissor de turisme en concepte de despesa, per davant d'Alemanya i dels Estats Units.

Catalunya i Barcelona van captar gairebé la meitat dels 1,16 milions d'asiàtics que van visitar l'estat espanyol el 2012. Estan ben posicionades per apostar pel creixent mercat emissor asiàtic. Però competim amb altres capitals europees atractives. I encara persisteixen i s'han de superar unes quantes barreres polítiques o tècniques, com ara la falta de vols directes de Barcelona a Àsia, i més rapidesa i agilitat en la concessió de visats als visitants potencials.

També hi ha altres aspectes que s'han de reforçar, com ara la seguretat dels turistes als nostres carrers. I, sobretot, hem d'adaptar l'oferta dels serveis a les diferències culturals, els gustos, els interessos i les necessitats del turista asiàtic, més sofisticat i atret per l'àmbit cultural i per les compres que pel turisme de sol i platja. Molts vénen a fer negocis . Estan disposats a gastar moltíssim, fins i tot en articles de luxe, als nostres magatzems i botigues. I fins i tot a invertir, amb un marc legal favorable, en el nostre deprimit sector immobiliari.

L'Àsia també és el continent amb més milionaris.

Professor de la Facultat de Dret d'Esade i secretari general de Casa Àsia

stats