PERSPECTIVA
Empreses 02/12/2012

Les bases de la recuperació

Josep Oliver
2 min

La Comissió Europea ha donat llum verda al rescat de la banca nacionalitzada amb una injecció de capital de 37.000 milions d'euros, al qual caldrà afegir l'import exigit pel procés de transferència dels actius immobiliaris tòxics al banc dolent . Tot plegat, unes ajudes públiques estimades al voltant de 70.000 milions d'euros. Com hem de valorar l'abast d'aquesta reforma? En el debat sobre les perspectives de la nostra economia, la decisió de la Comissió no és, en absolut, de menor importància.

S'han destacat poc, però, els problemes que estava provocant un sector financer en contínua sospita en els mercats internacionals. Per exemple, la sortida de dipòsits bancaris de l'últim any, segons l'FMI, s'acosta als 150.000 milions d'euros, i la pèrdua total de fons de l'economia espanyola en el mateix període ha assolit el rècord de 350.000 milions, molt per sobre dels 200.000 milions que han deixat Itàlia.

El rescat de part del nostre sistema financer pel Mede, la constitució de Sareb -la societat gestora dels actius tòxics o banc dolent - i la reducció de capacitat del conjunt de la banca espanyola que tot plegat provoca són precondicions per a la recuperació. I, com un requisit indispensable per avançar cap a la sortida de la recessió, el que s'ha decidit aquesta setmana és capital. Així ho han reconegut els mercats financers internacionals, amb una baixada de la prima de risc per sota els 400 punts bàsics.

Catalunya i Espanya són dues economies en què el sector privat està fortament endeutat i que, per això, requereixen contínues entrades de fons exteriors pel seu refinançament. La seva mancança, provocada per la pèrdua de confiança en el futur d'Espanya a l'euro, va comportar que entréssim en una doble recessió, una crisi dins la crisi, que ha escombrat més de 170.000 llocs de treball a Catalunya i vora un milió a Espanya.

Hem estat convivint amb aquesta desconfiança els últims quinze mesos. Finalment, la comencem a deixar enrere i s'albira la sortida del pou. Així serà si no fem bajanades, ja que, com diu Murphy, tot és susceptible d'empitjorar. La profunda reestructuració del sistema financer està arribant al seu final i, amb ella, les bases de la recuperació es consoliden.

Josep Oliver és catedràtic d'economia aplicada a la UAB.

stats