PERFIL
Empreses 17/02/2013

L'hostaler que es va acostar massa al poder

Arturo Fernández té la concessió de la majoria de cafeteries públiques de Madrid. Amic del rei, ha sabut teixir nombroses amistats en tots els cercles de poder de la capital.

Vicenç Moliné
2 min
L'hostaler  que es va acostar massa al poder

Arturo Fernández és un gran col·leccionista. Col·lecciona armes antigues, una afició heretada del seu avi, cotxes de luxe -assegura que en té uns 90- i ampolles de licor, de les quals en té unes 25.000, principalment gràcies a la compra del mític Museu Chicote, situat a la Gran Via de Madrid.

Tot i això, la col·lecció més important d'Arturo Fernández és la de concessions de serveis d'hostaleria. En té de tota mena, públiques i privades, i de tots els colors. Són seves les cafeteres del Congrés de Diputats i les de la seu de Televisió Espanyola. Són seus els entrepans que mengen cada dos caps de setmana el públic del Vicente Calderón, on és habitual veure'l a la tribuna veient els partits del seu equip, l'Atlètic de Madrid. Tot i això, també serveix els entrepans i les begudes del Santiago Bernabéu, un estadi del qual també és habitual.

Tradició hostalera

Nascut el 1945 a Madrid, va heretar del seu pare i el seu avi, dues generacions dedicades a l'hostaleria, l'habilitat per fer negocis independentment de les ideologies, una capacitat que li ha permès portar-se bé amb els principals partits polítics i amb tots els cercles de poder de Madrid, especialment durant els mandats d'Esperanza Aguirre. Aquesta proximitat amb la presidenta del PP madrileny, amb qui va coincidir quan estudiava a l'Institut Britànic, fa que se'l conegui com el novè conseller .

Va ser la presidenta, de fet, qui el va impulsar a la direcció de la patronal madrilenya, la CEIM, quan Gerardo Díaz-Ferran, cunyat seu, va fer el salt a la presidència de la CEOE. Fernández hi va incorporar la dona d'Ignacio González, l'hereu de la seva padrina. Fidel a la causa i aprofitant el paper d'únic representant dels empresaris de Madrid -també és president de la cambra de comerç de la ciutat- ha mantingut un discurs liberal, defensant el copagament sanitari, l'abaratiment de l'acomiadament i la limitació del dret a la vaga. Aquesta posició, però, no li ha impedit conservar la cafeteria de la seu d'UGT.

Segons fonts empresarials, aquesta fidelitat a Esperanza Aguirre l'ha convertit en una víctima de les disputes dins del PP madrileny. En referència als suposats pagaments en negre a les seves empreses, "era en el lloc equivocat en el moment equivocat", resumeix un altre company.

Amistats influents

Casat i sense fills, acostuma a vanagloriar-se de les seves amistats, especialment amb el rei Joan Carles, a qui va comprar un Maserati de segona mà per ampliar la seva col·lecció automobilística i amb qui ha compartit múltiples jornades de cacera. Un company seu a la CEOE assegura que el seu vessant personal afable i distès, "sense una gran cultura", li ha fet guanyar moltes amistats. Fent honor a l'origen de la seva fortuna, aquesta persona el compara amb un "taverner" encantat de xerrar amb els seus amics-clients i a qui, sense mesurar gaire les seves expressions, li encanta tenir l'última paraula.

stats