Entrades amb l'etiqueta ‘iniciativa social’

Acord per seguir potenciant l’economia del Bages

dimecres, 9/12/2015

carles_araCarles Jódar, des de la cooperativa Gedi. 

Potenciar l’economia del Bages a través de consum de productes autòctons i amb la idea de col·laborar entre empreses locals per poder afavorir l’economia del territori. Aquest objectiu i concepte de base és el que es troba en l’acord al que han arribat l’empresa tèxtil ubicada a Navarcles, Cotó Roig i la cooperativa federada Frescoop, que gestiona els projectes MengemBages i Mengem de l’hort.

La primera de les fases de l’acord entre les dues empreses serà oferir productes, paneres i regals de Nadal amb materials elaborats a la comarca i, d’aquesta manera, “incidir en la necessitat de consumir local per potenciar la nostra economia immediata”, asseguren Àngels Perramon i Rosa Escalé, impulsores del projecte Cotó Roig.

Per la seva banda la gerent de Frescoop i coordinadora del projecte mengemBages, Alba Rojas, afirma que “col·laborar entre empreses de la comarca, cadascuna amb els seus objectius, però sumant esforços, ens fa més forts en una comarca que hem detectat que és activa i amb molt potencial”.

IMG_3682

Nova secció tèxtil al web de mengemBages

Després del període nadalenc, la plataforma digital mengemBages i mengemBaix, que fins ara es dedica exclusivament a l’alimentació de la comarca, estrenarà la secció de producte tèxtil local amb les propostes de Cotó Roig,

Cotó Roig és una empresa que  es va implantar a Navarcles i dedica els seus esforços a produir roba de cotó de la que en coneix tota la traçabilitat, des de la recol·lecció que es fa de cotó a Andalusia –l’únic lloc on encara es produeix cotó a l’Estat, juntament amb Múrcia- fins a l’elaboració final de la peça de roba.

Per la seva banda Frescoop, a través de mengemBages, ha agrupat a un bon nombre de productors alimentaris locals per poder comercialitzar els seus productes, a més de produir la seva pròpia horta gràcies a la marca Mengem de l’hort, i poder-la presentar cuinada al restaurant l’Om del carrer Alfons XII de Manresa.

Els primers productes que es podran adquirir juntament amb els lots de Nadal de mengemBages són una bossa de berenar, una de compra, un davantal o un drap de cuina.

Regalar cireres a Gedi és tradició

dimecres, 3/06/2015

Per Ccarles_araarles Jódar, responsable de comunicació a la cooperativa de treball federada Gedi.

Amb la primavera avançada la cooperativa Gedi ha començat una de les seves tradicions més arrelades, el repartiment de cireres, autòctones del Baix Llobregat, entre els seus clients, socis, treballadors, proveïdors i amics. Des de fa dues dècades és tradició a Gedi regalar cireres per la primavera.

cireres gediIgual que moltes empreses tenen el costum de fer regals per Nadal, a Gedi el regal es fa per primavera. “El regal nadalenc acostuma a ser un regal per a una persona. Les cireres són per compartir”, explica des del consell rector de la cooperativa Xavier Gallofré. Les caixetes de cireres ve de gust “compartir-les, si se les menja només una sola persona agafaria un mal de panxa”, explica Gallofre. El regal de la cirera es converteix en una extraordinària metàfora de la filosofia d’empresa on cooperar i compartir estan en l’ADN corporatiu de Gedi.

1/2 tona de cireres

En un sol dia Gedi reparteix mitja tona de cireres de Sant Climent del Llobregat. El dia de repartiment, que enguany és el dimecres dia 3 de juny, es converteix en una jornada d’alegria: “és fantàstic arribar als centres amb la caixeta de cireres i veure els somriure i el to festiu que agafa la jornada laboral a partir d’aquell moment o l’alegria amb que la reben clients i proveïdors”, explica Idoia Oca, gerent de Gedi. Les caixes de cireres van acompanyades d’un poema que escriuen alguns treballadors i que relata la situació social i econòmica del moment al país o reflecteix l’estat actual de l’empresa. Aquest poema no és un secret que no es coneix fins que no es reben les cireres. Enguany va acompanyat del hastag #cireresgedi per promoure’l a través del twitter @Gedi_sccl i el facebook de l’empresa.

Gedi, cooperativa d’iniciativa social

Gedi, Gestió i Disseny, és una cooperativa d’iniciativa social que es va crear l’any 1990 i des dels seus inicis a treballat amb una òptica de fer créixer tots els seus projectes de forma cooperativa i de vinculació amb diferents xarxes professionals. La cooperativa és membre de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i participa al seu Consell Rector. Actualment Gedi treballa en àmbits com l’educació, la salut i els serveis socials i ho fa amb totes les franges d’edat.

Treballa en l’acollida de menors tutelats per l’administració pública (Sant Fost i Can Miralpeix a Montcada i Reixac); en l’àmbit de l’educació infantil gestionant llars d’infants a Sabadell. També ho fa amb joves que presenten dificultas d’aprenentatge a la UEC de Manresa, en dinamització juvenil en barris de Mataró i en inserció sociolaboral de persones en situació de risc, al Maresme.

Des de fa un temps la cooperativa Gedi ha iniciat la seva participació en projectes molts emergents i innovadors a través de la teràpia familiar i de salut mental. També forma part del programa Rems que treballa l’estimulació cognitiva amb persones de la tercera edat, als espais socials de la fundació Catalunya la Pedrera.

La mediació comunitària és un altre dels serveis que s’estan impulsant des de la cooperativa tot fent incidència especial en comunitats de veïns on es presenten conflictes.

“Per què no hi ha més cooperatives?”

dijous, 5/02/2015

Josep Maria SoroPer Josep Maria Soro, coordinador de TEBVist

L’equip del TEBVist que tinc l’orgull de coordinar ha dedicat el seu sisè programa al cooperativisme. D’entrada, el primer reportatge analitza un dels grans reptes que està afrontant amb valentia el món cooperatiu: el finançament propi. L’emissió de bons que acaba de fer el Grup Cooperatiu TEB (TEB) ens serveix d’exemple per explicar com un projecte que dóna feina a persones amb discapacitat intel·lectual aconsegueix captar en el seu entorn més immediat una font de finançament més barata i fidel que la tradicional, i al mateix temps, permet als petits inversors millorar la rendibilitat dels seus estalvis i controlar què se’n fa dels seus diners. D’aquesta qüestió, i de moltes altres, també en parlem en el sisè programa del TEBVist amb el president de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, Perfecto Alonso.

TEBVistPer als que encara no ho sabeu, TEBVist és la primera televisió on line del nostre país feta per persones amb discapacitat intel·lectual. Amb aquest projecte del Servei Ocupacional d’Inserció (SOI) del Grup Cooperatiu TEB, busquem una motivació extra als participants, perquè facin una formació (expressió oral i escrita, habilitats comunicatives, ús de tecnologies, hàbits de treball…) que els permeti inserir-se en el mercat laboral, amb la voluntat de potenciar tant com sigui possible la igualtat d’oportunitats. Al mateix temps, considerem que és una finestra excel·lent per mostrar a la societat que les persones amb discapacitat intel·lectual també tenen moltes capacitats i talent, i que poden i saben explicar el món que els envolta des de la seva mirada. Podeu trobar més informació a www.teb.org/tebvist, www.facebook.com/tebvist i @TEBvist.

Per als nois i noies del TEBVist, aquest sisè programa ha representat una immersió molt profitosa en temes d’economia i empresa. I un dels moments que més van gaudir va ser l’entrevista amb el president de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, que va rebre l’equip del programa a la seu del carrer Premià de Barcelona. Amb ell vam repassar l’estat de salut del cooperativisme, la manera com les cooperatives han plantat cara a la crisi o els reptes de futur.

En Perfecto Alonso assegura en aquesta entrevista que si totes les empreses del país fossin cooperatives, la taxa d’atur no superaria el 2%, que aquest model empresarial és el més democràtic i també el que millor s’adapta al sector de la discapacitat, atès que la prioritat no és el capital, sinó les persones. Després d’escoltar-lo amb atenció, un dels periodistes del programa, en Joan, no es va estar de plantejar-li una pregunta directa, sincera, nua de maldat, d’una lògica indiscutible… és a dir, una d’aquelles preguntes difícils de respondre. “Si les cooperatives tenen tants avantatges, perquè no n’hi ha més?”, li va qüestionar en Joan. No us avanço la resposta. Mireu l’entrevista perquè val la pena. Però malgrat que la va assumir en Perfecto Alonso, la pregunta ens l’hauríem de plantejar tots. Ara que en nom de l’austeritat i la competitivitat es precaritza fins a extrems insospitats el mercat de treball, ens hauríem de preguntar quin model d’empresa permet garantir un millor equilibri entre la generació de capital i la protecció dels treballadors que el fan possible. Ara que el capitalisme mostra les seves urpes amb una ferotgia tan salvatge i desacomplexada, ens hauríem de plantejar quin model de societat construïm per assegurar el benestar de les persones i la conservació del nostre entorn. Ara que hem conegut pràctiques obscenes en el món financer, ens hauriem de qüestionar si els nostres estalvis no els hauríem de fer servir preferentment per finançar projectes que sabem del cert que contribuiran a construir una societat més justa. Al TEBVist, posem aquestes preguntes sobre la taula…

La il.lusió com a motor de l’acció

dimecres, 22/02/2012

FOTO.JPG Joan Segarra, director de la Sectorial de cooperatives d’Iniciativa Social a la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya

La primera setmana de febrer la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya va acollir la visita d’una trentena de representants de cooperatives i entitats socials de la Toscana (Itàlia). La trobada, celebrada en el marc d’un projecte europeu de recerca de models de gestió des del Tercer Sector, va consistir en un espai de treball conjunt (World Café) entre representants d’ambdós països i visites a diferents projectes cooperatius.

IMG_2335p.jpg

Trobada entre cooperatives italianes i catalanes

Aquella mateixa setmana, a Catalunya, a més del temporal de fred, eren notícies de als diaris les reformes econòmiques a Grècia, les noves taxes proposades pel Govern, la imminent aprovació de la reforma laboral i l’anunci de més vagues i manifestacions contra les retallades.

 El primer, un acte concret, local, restringit, sense més ressò que el de l’entorn proper al cooperativisme.

El segon, l’entorn habitual de notícies noves amb tuf antic i conegut, en aquesta dinàmica de relats diaris preocupants i pessimistes sobre el futur de la nostra economia i de la nostra societat en que ens hem instal·lat des de fa temps.

Aquest pessimisme global planava a la trobada amb els italians. Ells ens explicaven les dificultats que viuen a casa seva i ens preguntaven per la situació a la nostra. I conjuntament analitzàvem oportunitats i eines de millores per a les cooperatives.

Van ser tres dies de feina intensa i profitosa, amb propostes interessants i projectes de futur a desenvolupar. Sessions de treball en que els companys i companyes de Delta, Suara, TEB, Ambulàncies La Pau, Eduvic, Ambulàncies Catalunya, Insercoop, Grupdem, Institució Balmes i Aposta van poder explicar els seus projectes i van conèixer de primera ma el cooperativisme italià.

Acabada la visita, camí a l’aeroport, els responsables de la delegació italiana ens manifestaven la seva sorpresa per la il·lusió i energia que havien trobat a les cooperatives catalanes. Sense excepció. Ells, que  reconeixien estar en una situació de pessimisme vers el futur, estaven sorpresos de l’empenta i força amb que ens sentien parlar de projectes de futur, de creixement, de trobar nous sectors d’activitat, de noves fórmules de cooperació. Sorpresos d’haver conegut, per exemple, una experiència empresarial consolidada sorgida de l’empenta de tres joves que en sortir de la universitat van decidir crear el seu projecte de vida.

Ha passat dues setmanes i els nostres diaris continuen parlant de Grècia, de les taxes ja aprovades, de la reforma laboral en marxa i de les vagues i manifestacions que continuen. Mentre tant, la Gemma, la Chari, el Jordi, la Laia, el David i tots els cooperativistes que van compartir aquella trobada amb els amics italians continuen amb el seu dia a dia sense que l’entorn hostil els faci renunciar a les seves ganes de continuar endavant.

El seu dia a dia és analitzar la nova reforma laboral sense tenir clar si l’han de mirar amb ulls d’empresaris o de treballadors (és el que té ser empresari des d’una fórmula tant estranya com el cooperativisme), mentre planifiquen els nous serveis a posar en marxa, estudien com sostenir les finances de la cooperativa i responen el correu electrònic rebut des de la Toscana demanant la recepta per mirar endavant amb il·lusió.    

I és que la il·lusió és l’única cosa que ens queda. Com deia aquell, “quan ens preguntin com estem direm sempre que molt bé; serà el primer pas de la rebel·lió contra el pessimisme global”.

Una bona recepta

dimecres, 9/11/2011

Foto ana artazcotz.jpg   Per Ana Artazcoz, sòcia de la cooperativa Moltacte

La passió, alegria i il·lusió són els tres ingredients essencials per a l’elaboració d’una bona recepta. Han de ser de primera qualitat, naturals, sense colorants ni conservants. S’han d’usar sense por al fet que s’esgotin perquè no són béns escassos.

Façana botiga 1.jpg Quan vam crear la cooperativa Moltacte, ara fa quatre anys, ens fonamentavem en aquests tres ingredients. El nostre únic capital era la il·lusió que les tres persones que ens uníem en aquesta aventura, varem posar a l’hora de fer un nou model d’empresa. El nostre somni era que tots milloréssim la nostra qualitat de vida. Un espai on créixer com a professionals i com a persones, un lloc on es valori a cadascun per les seves capacitats i no per les seves limitacions, una oportunitat de fer les coses de manera diferent.

Moltacte neix per donar un context laboral digne i visible a les persones amb Trastorn Mental Sever. El mecanisme per aconseguir-ho havia de ser una empresa rendible que els oferís una possibilitat de desenvolupament laboral i personal. Així va ser com van néixer les botigues outlet multimarca de Moltacte.

Les tres botigues reuneixen en un mateix espai roba de grans marques del sector tèxtil espanyol. El plantejament ha estat qualificat de nou i innovador. Marques que normalment no coexisteixen en un outlet se senten còmodes sota el paraigua de Moltacte. A més, se senten còmodes amb que els dependents que cuiden, col·loquen i ofereixen els seus productes als clients tinguin algun tipus de trastorn mental.

Que aquestes botigues operin avui a Manresa i a Sant Boi de Llobregat és possible gràcies a la voluntat de marques com a Escorpion, Yerse, Naulover, Messcalino, Torradas, Diktons o Anna Mora; als clients que tornen a les botigues i, sobretot, a l’equip humà d’empleats amb i sense trastorn mental que treballen cada dia en Moltacte.

El secret és ser capaços de desfer-nos del nostre propi ego personal, per passar a mirar la realitat com un ben comú a tots. Cadascun de nosaltres som peces fonamentals d’aquest puzle, i tan important és el que escombra la botiga cada dia perquè estigui neta com el que pren la decisió estratègica sobre el pas següent a donar.

Per conèixer Moltacte en 3 minuts, mireu-vos aquest video.

La sanitat pública pot ser cooperativa

dimarts , 4/10/2011

FotoMariaMoreno.jpg Per Marià Moreno, president d’Aposta, Escola de Cooperativisme.

La sanitat i l’ensenyament han de ser públics, i han de ser-ho perquè les persones del nostre país ho volen. La sobirania rau en el poble. No hi ha dubtes, ni pot haver-hi debat: el “què” -allò que volem- resta prou clar. Una altra cosa és el “com” -de quina forma- es pot fer  possible el nostre desig col·lectiu.

PladeMartis_petita.jpg

Pla de Martís, gestionada per Suara Cooperativa.

Si observem l’ensenyament veiem que el nostre desig queda cobert amb dues xarxes, una privada i una altra pública, que convergeixen en la satisfacció del mateix. Naturalment no sense discrepàncies, no sense errades, però no és arriscat dir que existeix un cert consens social i no es considera especialment dissonant que l’ensenyament públic es vehiculi així. Cal dir que, des del cooperativisme, estem ben d’acord amb aquest model: les nostres escoles cooperatives són concertades i no pas públiques, i algunes d’elles es troben entre les millors escoles de Catalunya.

La sanitat ha seguit altre camí, també existeixen dues xarxes, però no coincideixen. Una d’elles aporta la sanitat pública i l’altra la privada. Pot existir un cert nivell de concertació entre elles per proves i intervencions, però no són el mateix. El “què” de la sanitat pública es desenvolupa bàsicament a través d’un “com” públic.

Tots els mitjans de comunicació van plens de la noticia que el model sanitari públic és insostenible i l’expressió “tisorada” se’ns ha fet prou comú i l’estem vivint, no sense un profund desacord. Tot plegat ja és això? Cal acceptar el que una determinada concepció està fent? És a dir retallar. Potser voldria privatitzar però políticament li sembla una opció perduda.

I és privatitzar realment una opció perduda? Potser ho és, com repetim, però que les paraules no ens facin por, no al menys, sense explorar-les.

Una dada: un centenar de cooperatives de la Sectorial d’iniciativa social de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya  facturen -elles soles- 130 milions d’euros i ocupen més de 6.000 persones. I ho fan, fonamentalment, gestionant serveis de l’anomena’t “Estat del Benestar”, globalment descrits com “serveis d’atenció a les persones”: serveis per a gent gran, persones amb discapacitat, lleure educatiu, escoles bressol, inclusió social o infància en risc. A Catalunya, en alguns d’aquest àmbits, a l’entorn del 20% de les persones usuàries són ateses per empreses cooperatives.

Així que, tornant al “com”: des de la cooperació público-privada, les cooperatives ja estan gestionant serveis d’atenció a les persones. I les persones usuàries afirmen estar-ne satisfetes. Per tant, de “com” es gestionen els serveis públics de salut, en podem parlar. I parlarem,  aleshores, de cooperatives d’iniciativa social. No cal estendre’s ara sobre les seves característiques però vull remarcar un fet cabdal i decisiu: es tracta de cooperatives sense ànim de lucre. És a dir, els diners públics rebuts per prestar els serveis d’atenció a les persones no enriqueixen a ningú, a cap persona. Els excedents únicament serveixen per enfortir la cooperativa i poder oferir un servei encara millor.

Podem afirmar que el model català de cooperativa d’iniciativa social adreçat a la prestació de serveis públics és un model que ofereix un “com” magnífic, social i privat pel nostre “què” desitjat: una sanitat pública.

Temps hi haurà per debatre els matisos, potser no és un model universal -estem pensant en els grans hospitals- però és un model inqüestionablement positiu per la seva proximitat a l’usuari i que ja compta amb bones experiències en marxa. Aquest moment de tisorada potser cal  que sigui també un moment de imaginació on es compti amb allò que ja existeix. Les cooperatives d’iniciativa social són una magnífica realitat que està damunt la taula i no pot ser ignorada.

Les persones del nostre poble sabran destriar el gra de la palla i, si una persona cooperativista ja està sent molt bona per tenir cura de la gent gran, o per tirar endavant una escola bressol, o pel més que difícil treball amb la infància en risc, també ho serà per ajudar a fer real una sanitat pública eficient i propera, càlida, com són les persones que només volen que treballar per a persones, sense cap ànim de lucre.

El PIRMI: canvi de paradigma en la gestió de la pobresa

dilluns, 12/09/2011

Per Xavier Orteu, director d’Insercoop SCCL

Fotografia XAVIER ORTEUp.jpg Hi ha motius importants per estar preocupats com a ciutadans. Durant les darreres setmanes s’han donat diferents esdeveniments al voltant del Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d’Inserció (PIRMI) que ens afecten com a societat. No pel cost econòmic que suposa el programa sinó perquè s’encobreix l’aspecte fonamental: la modificació de la responsabilitat de l’Administració com a garant de la justícia social. I el que és més greu: l’alteració en un moment en què milers de persones no disposen de cap més mecanisme per aturar la seva caiguda a una situació de pobresa i d’exclusió social.

El PIRMI és un programa integral que contempla, a més d’una prestació econòmica, diferents mesures de suport personalitzat. Els destinataris són persones que, per diferents motius, no disposen dels mitjans suficients per atendre les necessitats essencials de la vida a la nostra societat. Podem dir que és l’última oportunitat de la qual ens dotem com a societat per assegurar la cohesió social. Es tracta d’un programa impulsat per la Carta Comunitària dels drets socials aprovada pel Consell d’Europa l’any 1989 i que té variants similars a tota la Unió Europea. Fa vint anys que funciona a Catalunya i la crisi actual, multiplicada pels efectes de la globalització econòmica i financera, ha provocat una ràpida caducitat d’alguns dels aspectes que s’hi contemplaven. Però precisament és a partir d’aquest  punt  que podem observar dues estratègies ben diferents per enfrontar-nos-hi: girar el cap i pensar que són les pròpies persones les que han de resoldre el problema que tenen o bé pensar que els reptes socials del segle XXI segueixen sent els nostres  reptes.

Primer de tot potser cal recordar com  les societats industrials de finals del XIX i principis del XX van introduir el que ara està en crisi i en aquell moment era una nova lògica: l’aliança entre la qüestió econòmica i la social. El pacte entre ambdues i el paper que els Estats van assumir com a valedors. Encara que no hem d’oblidar els grans desastres humans que el liberalisme econòmic va produir durant aquest període, també és cert que va permetre el sorgiment de diferents formes de solidaritat social que han perdurat fins ara (Touraine,  2005).

El fordisme per exemple, va ser una de les fórmules més clares per  resoldre la qüestió social dins de la mateixa lògica productiva. És coneguda l’anècdota de Henry Ford quan al voltant dels anys vint del segle passat va duplicar el salari dels seus treballadors. S’ha fet córrer la idea que el motiu de fons era fer possible que els seus treballadors disposessin de poder adquisitiu per comprar els vehicles que ell mateix fabricava. La realitat estava ben  lluny d’això. La introducció de la cadena de muntatge havia fet augmentar la producció però també l’absentisme laboral. Quan Henry Ford va doblar el salari dels seus treballadors no hi havia al darrera d’aquesta mesura cap ànim “humanista”. Només la voluntat de millorar la productivitat. El que sí que hi havia, i ara desapareix, era el marc d’un pacte entre la qüestió econòmica i la qüestió social. Aquest pacte era el que indicava el marge que ens donàvem com a societat per trobar solucions.

Doncs bé, aquest marc en el qual s’assegurava un  lloc com a ciutadà a través del treball i, en el cas de persones en dificultat n’assegurava la seva protecció, està sent desmantellat. A l’economia ja no li preocupa si tothom troba o no el seu lloc a la societat, només si es millora la productivitat. Aquest és el canvi de paradigma: passar d’un  marc de protecció i de garanties socials avalat per l’Estat a un marc en el qual la condició salarial i les proteccions socials a ella vinculada desapareixen. Pèrdua de la feina, pèrdua de la seguretat vinculada al treball  i  desaparició de les garanties socials.

Aquest canvi ve acompanyat d’un seguit d’estratègies que tendeixen a atribuir a la pròpia persona les causes de la seva situació. Retrocedeix el fonament de la justícia social i  el seu lloc l’ocupa una proposta de rendiment personal de base econòmica. Es presenta amb un llenguatge pragmàtic, senzill, de gestió empresarial. En ell les persones deixen de ser ciutadans i passen a ser potencials recursos humans. Sense anar més lluny podem recordar que, quan el passat agost la Generalitat va voler revisar les adreces i situacions dels perceptors del  PIRMI, en comptes de recórrer als professionals del camp social que s’han fet càrrec del programa i que coneixen la realitat de primera mà, va contractar a Randstad, una coneguda empresa de gestió de recursos humans. Sembla un senyal: a partir d’ara el que no cap dins la lògica de rendiment, senzillament  no hi cap.

En tot cas, el viratge que va de pensar en les persones i en les situacions en què es troben a pensar des d’una lògica economicista, té el seu últim graó en la culpabilització de la persona de la seva pròpia situació. Introduir aquest element individualitzador a l’hora d’ubicar els  processos d’exclusió social permet desvincular-los de les diferents oportunitats que cadascú ha tingut i dóna ales a les temptacions de retallar tot allò que no vinculi directament amb el rendiment empresarial. Culpar la persona de la seva situació de pobresa serveix per camuflar el canvi fonamental al qual estem assistint: els poders públics ja no volen seguir assumint com a pròpia la responsabilitat de garantir a tothom un lloc com a ciutadà. Ni a través de  l’accés a una feina. Ni a través de la protecció social.  Aquest és un greu problema perquè tot allò que l’Estat vol posar de “menys” li tocarà a cadascú  de nosaltres posar-ho de “més”. Es preparen les  bases per justificar la connexió directa entre exclusió social i factors de la personalitat, apuntant que les persones siguin integrament responsables de la seva situació.

És urgent  obrir un debat ampli enlloc de precipitar solucions basades en la culpabilització de determinades  persones i, així,  justificar la seva expulsió dels mecanismes de protecció social. Aquesta dinàmica només serveix perquè no es pugui atribuir cap responsabilitat ni al propi mercat de treball ni als diferents governs (Cohen, 2006). És a dir, per desvincular les solucions polítiques dels problemes econòmics.

Bibliografia
Touraine, A. (2005): Un nuevo paradigma para comprender el mundo de hoy. Ed. Paidós, Barcelona
Cohen, D. (2006): Tres lecciones sobre la sociedad postindustrial.  Ed. Katz, Madrid

Qui ha de participar a la negociació col.lectiva?

dimecres, 3/08/2011

Per Joan Segarra

FOTO.JPGEl passat 8 de juliol es va signar el Conveni Col·lectiu de Catalunya d’Acció Social amb Infants, Joves, Famílies i d’altres en situació de risc per als anys 2010, 2011 i 2012. La signatura culmina un llarg procés de negociació entre els sindicats i les dues associacions empresarials representatives i suposa un important avenç en la regulació i estructuració del sector.

El cooperativisme d’iniciativa social ha estat present en tot aquest procés i ha format part de l’equip negociador de l’Associació Empresarial de la Iniciativa Social de Catalunya (AEISC) responent a la realitat d’un volum important de cooperatives que operen en els serveis d’acció social i atenció a la infància del nostre país.

La participació de la Federació de Cooperatives de Treball en l’articulació i estructuració d’associacions empresarials i negociacions col·lectives de sector -en representació de les cooperatives d’iniciativa social- és un procés que ve de molts anys enrere i respon a la voluntat de les cooperatives de participar i incidir en les regulacions laborals que afecten a la seva activitat com a part de l’estratègia de posicionament del seu model.

Tot i això, sovint sorgeixen entre el mateix col·lectiu o des de altres espais preguntes que posen en qüestió tot aquest procés: Han de participar les cooperatives en processos de negociació col·lectiva quan la seva identitat passa per la figura del soci de treball i l’autoregulació a nivell laboral? Han d’implicar-se les cooperatives en processos de representació patronal i empresarial?

El debat a l’entorn d’aquestes qüestions pot ser apassionant, perquè incideix directament en un dels elements claus de les cooperatives de treball del segle XXI: la voluntat de ser reconegudes com a empreses de present i futur que aporten valors diferencials a l’economia productiva.

Personalment proposo enfocar el debat a partir de la realitat; una realitat que ens diu que la construcció del sistema de serveis socials del nostre país està protagonitzat, conjuntament amb altres organitzacions de l’economia social, per un important número de cooperatives que, des de la voluntat de donar servei als col·lectius més vulnerables, han fet propostes empresarials innovadores. Es tracta d’empreses que han sabut conjugar la qualitat en el serveis d’atenció a les persones amb l’eficiència i la viabilitat empresarial. Tot això, acompanyat d’una intensa tasca de representació col.lectiva en tots es processos d’articulació del sector en marxa que ha permès que les propostes des del cooperativisme s’escoltessin.

L’associacionisme empresarial no ha estat un excepció i des dels primers convenis col·lectius negociats (atenció domiciliària, lleure educatiu, acció social) les cooperatives hi han estat presents. La  seva participació ha contribuït a regular un sector que, fins llavors, treballava des del voluntariat i la no existència de regles del joc. Les cooperatives han aconseguit millorar i dignificar les condicions dels professionals, obligant a les administracions públiques (principals contractants de serveis) a dotar econòmicament els projectes de manera suficient i convertint un sector emergent en una realitat econòmica de primera magnitud.  

No hi ha dubte que la incidència del cooperativisme en aquesta regulació del sector ha estat clau per aconseguir les fites establertes pel conjunt de les empreses de l’economia social i el tercer sector. En aquest sentit ha estat clau la doble visió que ha buscat bones condicions de treball pels professionals i sostenibilitat econòmica dels projectes.

Per altra banda, l’existència dels convenis col·lectius de sector -amb les aportacions des del cooperativisme ja esmentades- pot resultar útil com a marc de referència a l’hora d’establir les condicions del règim de treball dels socis. A banda, seran la norma d’aplicació per a les persones amb contracte de treball.

Els escenaris a curt i mig termini apunten importants tensions en el sector d’atenció a les persones. La situació serà producte de les dificultats econòmiques de les administracions públiques i de l’augment de les necessitats socials dels col·lectius més perjudicats per la crisi. Davant això, a més dels esforços que cada empresa cooperativa haurà de fer, serà important aprofundir en el treball conjunt per defensar de manera col·lectiva la seva viabilitat, vetllant per la qualitat de l’ocupació generada i del serveis gestionats.